Skip to main content

DIJOUS EMPRENEDORS
publicació setmanal per a la creació d’empreses i integració professional dels joves.

 

La funció de l’orientador: escoltar, entendre, guiar   

 

Testimoni de l’equip d’assessorament a l’emprenedoria de la Cambra de Comerç de Terrassa 

Al departament d’emprenedoria, hem tingut l’oportunitat d’assessorar i treballar amb joves talentosos i apassionats que, malgrat les dificultats inicials o de no tenir feina, han aconseguit convertir les seves idees en empreses d’èxit. 

 La nostra feina consisteix en proporcionar el suport i les eines necessàries per validar les seves idees i convertir-les en realitat. En funció de les necessitats de cada perfil, establim un full de ruta diferent, treballem amb ells per identificar les seves habilitats i interessos i guiar-los en el desenvolupament d’un pla de negoci sòlid. Aquest pla de negoci no només inclou els aspectes financers i operatius, sinó també estratègies per a la validació de la seva idea al mercat. 

 Un dels moments més emocionants és veure com aquests joves emprenedors passen de tenir una idea a llançar el seu propi negoci. Estem aquí per donar-los suport en cada pas del camí, ja sigui ajudant-los a connectar amb xarxes professionals, buscar finançament o superar els reptes que poden sorgir al llarg del camí (mitjançant orientació, suport i identificació de recursos). 

 El nostre recorregut també ens ha permès ser conscients dels diversos reptes que poden sorgir: manca de finançament, experiència, recursos, suport o coneixements; regulacions i tràmits burocràtics, risc de fracàs, manca de confiança, etc. És per això que la nostra tasca implica acompanyament en aspectes tan diversos, i que resulta tan important adaptar-se a cada perfil per tal d’oferir assessorament, recursos i solucions adaptes a cada cas.  

 Resulta molt inspirador veure com aquests joves adquireixen confiança en les seves pròpies capacitats i es converteixen en emprenedors segurs i èxit. La nostra experiència en l’assessorament emprenedoria de joves sense feina ens mostra que amb determinació, treball dur i el suport adequat, el resultat pot ser molt exitós. És un plaer veure com aquests joves transformen les seves vides i la seva comunitat mitjançant les seves iniciatives empresarials. 

 

 Recorda… 

La setmana passada parlàvem sobre la creació d’empreses com una manera de (re)connectar els joves aturats amb el món laboral: Núm. 1: “Emprenedoria: una resposta a l’atur juvenil

 Ara, com a orientador/a, quines són les meves palanques per a l’acció? 

La meva funció com a orientador 

Identificant el potencial 

Encara que no siguin conscients, alguns joves tenen un veritable potencial emprenedor. Davant de joves que no necessàriament tenen una idea de negoci, es tracta d’obrir el camp de possibilitats i proposar la creació d’empreses com a opció de carrera professional. 

Com afrontar-ho i com identificar els futurs emprenedors? 

 • Com presentes la creació d’empreses com a una de les opcions possibles per als joves?

A la Cambra de Comerç de Terrassa, comptem amb un servei continuat d’acompanyament a l’emprenedor. Alguns joves venen ja amb la idea d’iniciar un projecte d’emprenedoria i coneixen els nostres serveis d’orientació i acompanyament. Sovint, els col·lectius de joves que s’adrecen a nosaltres buscant oportunitats laborals no contemplen l’emprenedoria com una sortida professional pel seu futur. En aquest sentit, realitzem tallers per sensibilitzar els joves en la temàtica i que així considerin l’emprenedoria com una opció possible.   

 • On redirigeixes els joves per descobrir més sobre l’emprenedoria? Hi ha tallers informatius on es realitzin exercicis per detectar potencial emprenedor?

A la Cambra de Comerç de Terrassa disposem d’un servei 360, on fem sensibilització, formació, acompanyament, i fins i tot, donem suport en els tràmits de la constitució de l’empresa. Treballem en xarxa connectant els diferents departaments, derivant els perfils en funció de les necessitats. A més a més, podem oferir tallers d’emprenedoria ad-hoc, o fer participar als joves al projecte EmpoderaT, on persones amb idees innovadores realitzen tallers de competències emprenedores.  

 • Quines eines utilitzes per detectar potencials (qüestionaris, entrevistes, etc.)?

A través del projecte E4NEETs, hem desenvolupat noves eines que hem integrat en les nostres formacions a emprenedors, com és el cas de l’avaluació de competències emprenedores dels participants basades en el Marc Europeu Entrecomp.  

A banda d’això, existeixen eines en línia, recursos educatius i sessions de consultoria personalitzades que són de gran ajuda perquè els joves emprenedors validin les seves idees i assoleixin l’èxit en els seus negocis, com per exemple:  

  • Sessions de consultoria personalitzades 
  • Planificadors de negoci (plantilles i recursos per crear un pla de negoci ben estructurat, que inclou elements com l’anàlisi del mercat, l’estratègia de màrqueting, les projeccions financeres… 
  • Recerca de mercat 
  • Xarxes professionals i connexions amb altres emprenedors, mentors i inversors 
  • Recursos financers (opcions de finançament, subvencions i préstecs per a nous negocis, suport en les sol·licituds… 
  • Tecnologia i eines digitals 
  • Formació i tallers (desenvolupament d’habilitats empresarials i personals, gestió del temps i tècniques de venda) 
  • Avaluació de riscos i estratègies de mitigació 
  • Avaluació de competències personals 
  • Casos d’èxit i estudis del cas 
  • Assessorament legal i fiscal 

 

Recolzant l’aparició d’una idea 

Si la persona amb qui estàs treballant ja té una idea, la vostra funció serà donar-vos suport en la creació potencial del vostre negoci. Per fer això, el propietari del projecte passarà per 3 fases principals:   En aquesta primera fase és on l’assessor entra en joc i la seva funció és crucial 

 • Abans de res, necessites ajudar la persona amb qui estàs parlant a fer-se preguntes, per explorar la seva idea, i per fer-la més concreta. Pots fer servir eines de Design Thinking per generar-les. 
 • Quan la idea és més clara i has captat l’essència del projecte, el camp d’activitat i les necessitats, és el moment d’orientar el jove a estructures especials i adaptades al tipus de projecte, la seva geografia, l’etapa del procés, etc. 
 • Per ajudar en aquesta funció, hem mapejat i classificat a nivell estatal diferents actors implicats en el procés d’emprenedoria segons el seu àmbit d’activitat. Utilitzeu el nostre mapa d’ecosistema  per trobar les estructures rellevants. 
 • La resta del procés es deriva a professionals externs especialitzats en el suport a la creació d’empreses; tot i així, és important mantenir el contacte regular amb el jove emprenedor. 

A més a més, des la Cambra de Comerç de Terrassa proporcionem suport als joves interessats en posar en marxa el seu propi negoci. Els professionals de la Cambra especialitzats en emprenedoria ofereixen:  

 • assessorament individualitzat per definir el pla d’empresa  
 • tallers formatius  
 • tramitació de la constitució d’empresa  
 • assessorament en consolidació i seguiment dels projectes 
 • espais de networking per a emprenedors 

 

Contacta amb EMPRENEDORIA de la Cambra de Comerç de Terrassa: emprenedoria@cambraterrassa.org  

La propera setmana vinent ens centrarem en les característiques concretes de les empreses d’impacte social i mediambiental, no t’ho perdis! 

 

T’ha agradat? Comparteix els DIJOUS EMPRENEDORS amb els teus companys o qualsevol altra persona que hi pugui estar interessada. 

 

Aquesta publicació està produïda com a part del projecte E4NEETs finançat per la Unió europea.
E4NEETs està desenvolupant eines de formació per a professionals d’integració que treballen amb joves NEET (que no estan treballant, ni estudiant ni formant-se). L’objectiu és proporcionar a aquests professionals millors eines per ajudar-los a sensibilitzar i orientar els joves cap a la creació d’empreses, especialment emprenedories amb un impacte social o mediambiental. 

 El projecte reuneix diversos socis europeus de França, Espanya, Macedònia del Nord i Sèrbia. Espanya està representada per la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa.  

Close Menu