Skip to main content

DIJOUS EMPRENEDORS
publicació setmanal per a la creació d’empreses i integració professional dels joves.

 

Ets orientador professional de joves sense feina? A vegades et costa identificar el talent de les persones a les quals assessores? Treballes amb joves interessats a posar en marxa el seu propi projecte, però no sempre saps com guiar-los? 
 Els DIJOUS EMPRENEDORS t’interessen! 

 

Emprenedoria: una resposta a l’atur juvenil  

 

 A l’octubre, la Cambra de Comerç de Terrassa publicarà setmanalment informació per a: 

  • Entendre l’emprenedoria d’impacte/social com a empenta per a la integració professional 
  • Descobrir més sobre els agents de l’ecosistema emprenedor a la nostra regió 
  • Ajudar-te a guiar joves en el projecte de creació empresarial 

 Com a emprenedora, poder participar a un programa d’emprenedoria ha suposat una gran experiència professional que m’ha ajudat a fer un pas més enllà en la meva formació i el meu negoci. Gràcies a intercanviar amb altres emprenedors amb experiència, he pogut aprendre més sobre gestió empresarial, el mercat i l’economia, i descobrir altres maneres de fer. Després d’aquesta experiència, acullo altres joves emprenedors a la meva empresa i col.laboro amb nous emprenedors per ajudar-los a desenvolupar els seus projectes oferint la meva experiència en el sector”  

Nadia Morales  

Sabies que…?  

  • El territori català encapçala l’activitat emprenedora a Espanya amb un 7,2% de la població involucrada en negocis que es troben en una fase inicial. És a dir, 7 de cada 100 persones entre 18 i 64 anys estaven emprenent a Catalunya durant la segona meitat del 2021, segons el Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2021-2022. 
  • Segons dades del IV Informe Young Business Talents, a Espanya, els joves amb més esperit emprenedor es troben a Catalunya (46,16%). 

 Muntar el teu propi negoci per (re)connectar-te a la vida professional i social 

 Donat que engegar una empresa implica incertesa i un alt nivell d’inversió personal, per què animar els joves en situació d’atur a seguir aquesta ruta? 

 Reconsiderant la creació d’una empresa 

 Iniciar un negoci és accessible per a tothom, i per a algunes persones és la millor manera d’introduir-se al mercat laboral. Cal assenyalar que no hi ha un perfil típic: no neixes emprenedor, et converteixes en un… Molts líders de projecte aprenen la majoria de les seves habilitats emprenedores sobre el terreny, de manera que la motivació i la determinació són les qualitats més importants. 

 Per a un/a jove aturat/da i que actualment no estigui formant-se, existeix una xarxa de suport i ajuts financers per impulsar líders de projectes i convertir les seves idees en realitat. 

 Crear un negoci té avantatges per als joves que volen començar:

  • Treballar en un tema que gaudeixen o els apassiona, que els motiva i és menys probable que abandonin 
  • Aprendre un nou ofici i descobrir la realitat de la vida de l’emprenedor 
  • Provar una alternativa a l’ocupació assalariada, que no és apta per a tots els perfils
  • Adquirir noves habilitats, incloent-hi habilitats interpersonals 
  • Fomentar l’autoconfiança 
  • Crear i desenvolupar una xarxa 
  • Accedir a noves oportunitats 

 Cal assenyalar que les empreses d’ESS (Economia Social i Solidària) ofereixen altres avantatges específics: us informarem en futurs números. 

 Existeixen moltes estructures locals que poden ajudar als joves a no sentir-se sols en el procés:

  • Recolzant-los en tots els passos que han de seguir 
  • Proporcionant assistència financera adaptada al seu projecte 

 Trobareu més detalls sobre aquestes estructures de suport al proper número! 

 Apart de la gran experiència professional i personal que he viscut, he fet molts contactes pel meu futur negoci i amb el meu empresari d’acollida ja estem planificant com col·laborar en un futur. 

Gerard Pujadó – 3 mesos a Irlanda fent pràctiques al Sector Videojocs 

 A la Cambra de Comerç de Terrassa, comptem amb assessors especialitzats en la creació d’empreses que ajuden als joves amb els seus projectes i resolen qualsevol qüestió que puguin tenir. 

Ens podeu contactar a emprenedoria@cambraterrassa.org i us posarem en contacte amb un assessor.  

Punt d’atenció 

 L’objectiu, naturalment, no és forçar els joves a muntar una empresa. La idea és obrir el camp de possibilitats i donar suport als joves en la materialització de les seves idees, d’acord amb les seves necessitats. 

 A alguns els hi pot passar que el seu projecte acabi per no ser sostenible, o que s’adonin que ser emprenedor no és per a ells. No obstant això, aquesta experiència els haurà proporcionat una millor comprensió de les seves capacitats, límits i desitjos. I com a resultat seran més segurs i competents.  

 A Catalunya, des del 2015, s’han atès, per part de les Cambres de Comerç, prop de 1900 joves inscrits al SNGJ, aconseguint una taxa d’inserció del 53%. 

Per inserció laboral, entenem l’accés a una ocupació sostenible, ja sigui mitjançant la creació d’una empresa o mitjançant la signatura d’un contracte per compte d’altri.  

Fins la propera setmana amb un nou tema: la funció de l’orientador. 

 T’ha agradat? Comparteix els DIJOUS EMPRENEDORS amb els teus companys o qualsevol altra persona que pugui estar interessada! 

 

Aquesta publicació està produïda com a part del projecte E4NEETs finançat per la Unió europea.
E4NEETs està desenvolupant eines de formació per a professionals d’integració que treballen amb joves NEET (que no estan treballant, ni estudiant ni formant-se). L’objectiu és proporcionar a aquests professionals millors eines per ajudar-los a sensibilitzar i orientar els joves cap a la creació d’empreses, especialment emprenedories amb un impacte social o mediambiental. 

 El projecte reuneix diversos socis europeus de França, Espanya, Macedònia del Nord i Sèrbia. Espanya està representada per la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa.  

Close Menu