Skip to main content

Canvis en els països membres de la Cadena ATA

El quadern ATA et permet realitzar exportacions temporals amb la finalitat de poder participar en fires i exposicions, realitzar serveis professionals o presentar mostres comercials d’una forma més ràpida i econòmica.

La sortida temporal de mercaderies, pel seu ús amb fins professionals o comercials, han de ser declarades davant de les autoritats duaneres. La corresponent entrada temporal ha de ser declarada davant l’autoritat duanera a l’arribada del país i cal garantir el pagament dels drets d’importació d’aquesta mercaderia.

Si es viatja a un país fora de la Unió Europea, caldrà fer 4 declaracions duaneres: sortida de la UE, entrada i sortida al tercer país, i retorn a la UE.

Cada país té el seu propi model de documents duaners nacionals, que permeten realitzar cadascuna d’aquestes declaracions.

A Espanya és possible utilitzar el Quadern ATA en tots els països membres de la cadena ATA per evitar els documents nacionals d’importació i exportació temporal.

Què és el Quadern ATA?

El Quadern ATA és un document internacional per a tots els països signants del conveni ATA que permet realitzar exportacions temporals de mercaderies admeses, sense la necessitat de pagar aranzels ni impostos duaners, amb la condició de retornar de nou la mercaderia al seu país de procedència en un període no superior a un any.

Substitueix als documents nacionals d’exportació i importació temporal, en certs supòsits i complint determinats requisits.

El quadern ATA evita la necessitat de comprar bonos d’importació temporal.

Quins avantatges suposa un Quadern ATA?

  • Rapidesa i facilitat en l’obtenció del document
  • Baix cost
  • Possibilitat de viatjar a un gran nombre de països amb el mateix document
  • Agilització i simplificació dels tràmits duaners
  • Garantia única, amb independència del nombre de països que es vagin a visitar

Quins països són membres del conveni ATA?

Pots consultar els països signants del conveni ATA i altres especificacions de cada un d’aquests directament a la fitxa país en aquest enllaç.

Canvis en els països membres del conveni ATA

La Cambra d’Espanya ha rebut comunicació urgent informant que el nomenament de l’Organisme Garant de Brasil, que finalitza el dia 30/06/2021 no serà renovat ni tampoc ha estat nomenat un nou Organisme Garant pel Brasil.

Això ha comportat instruccions per a tots els països signants, de la suspensió de Quaderns ATA pel Brasil a partir del 3 de juny de 2021, ja que la falta d’un interlocutor en cas d’incidències genera una gran inseguretat.

Per aquells Quaderns ATA que ja es trobin al Brasil i que tinguessin intenció d’allargar la seva estada en el país mitjançant el procediment de substitució, hauran de contactar amb les autoritats Duaneres del Brasil, ja que el procediment de substitució no podrà ser utilitzat.

Els Quaderns ATA emesos durant el 2020 i el 2021 que encara no han iniciat l’exportació temporal, es demana que se suspenguin amb caràcter immediat.

No obstant això, els Quaderns ATA que ja es trobin al Brasil, mantindran el seu programa de viatge i, per a qualsevol incidència que es pugui produir, hauran de presentar-se a les autoritats duaneres del Brasil.

Com et podem ajudar?

A la Cambra et donem l’assessorament necessari i tramitem els quaderns ATA en menys de 48 hores.

Accedeix a la pàgina web de la Cambra per descarregar els formularis per a la sol·licitud i les instruccions a seguir AQUÍ

Contacta amb nosaltres per saber-ne més.

 

Silvia Jimenez Priego
Tècnic de l’àmbit de gestió documental internacional
sjimenez@cambraterrassa.org
93 733 98 33

Close Menu