Skip to main content

DIJOUS EMPRENEDORS
publicació setmanal per a la creació d’empreses i integració professional dels joves.

 

El potencial de l’emprenedoria d’impacte 

 

 

En setmanes anteriors, parlàvem de com l’emprenedoria pot ser vista com una resposta a la desocupació juvenil, i vam proposar solucions per guiar i acompanyar als joves sense feina (pots trobar les primeres publicacions aquí). 

Avui ens centrem en les empreses d’impacte i les oportunitats que aquest sector ofereix als joves. 

Saps que les empreses d’Economia Social i Solidària (ESS) a Espanya donen feina a més de 2 milions de persones? Actualment són més de 43.000 empreses les que tenen com a activitat l’economia social.*
* Font: Confederació Empresarial Espanyola de l’Economia Social (CEPES) 

 A nivell Europeu, hi ha 2.8 milions d’empreses ESS, corresponent a 19 milions de llocs de treball remunerats a Europa, és a dir, al voltant del 9% de la població activa dels 28 estats membres.**
**Font: CIRIEC – Comitè Econòmic i Social europeu (2017) 

 Per què emprenedoria d’impacte? 

 L’emprenedoria d’impacte difereix del concepte clàssic d’emprenedoria en què el seu objectiu és tenir un impacte positiu a la societat i a l’entorn, a més de tenir un benefici econòmic. L’emprenedoria d’impacte es basa en quatre principis fonamentals:

  1. Un projecte econòmicament viable, on el benefici és un mitjà i no un fi.
  2. Un propòsit social i/o mediambiental, que sovint ve de la mà d’una política salarial més col·laborativa i inclusiva.
  3. Rendibilitat limitada, és a dir, que els excedents s’utilitzen per al desenvolupament del projecte i els seus empleats,.
  4. Democràcia i transparència participativa. D’aquesta manera, a través de les activitats transparents i responsables, l’emprenedoria d’impacte proporciona solucions mesurables que generen resultats positius i duradors. 

 Descobreix més sobre l’Economia Social i Solidària

 Quins són els beneficis per als joves? 

  • Tenir un impacte real: imagina una empresa que té un impacte transformador solucionant problemes socials o mediambientals. Afegint una dimensió social a l’empresa, la idea inicial quedarà més definida amb una expressió concreta i el projecte serà més significatiu. 
  • Accés a oportunitats de finançament úniques: l’emprenedoria d’impacte es beneficia d’un ecosistema de finançament específic. Els líders del projecte tindran accés a més recursos per desenvolupar el negoci (inversions d’impacte, subsidis, suport de fundacions).
  • Destacar al mercat: els consumidors són cada vegada més sensibles a assumptes socials i mediambientals. En incorporar una dimensió social, és molt probable que atreguis l’atenció i la lleialtat de clients que volen donar suport a negocis compromesos. És una manera excel·lent de destacar entre la competència.
  • Desenvolupar habilitats versàtils: l’emprenedoria social requereix l’adquisició d’un conjunt d’habilitats que van des de coneixements empresarials fins a habilitats específiques en qüestions socials o mediambientals. Embarcant-se aquest camí, els joves emprenedors tindran l’oportunitat d’aprendre i desenvolupar una gamma d’habilitats que els hi serviran al llarg de les seves carreres.
  • Atraure el millor talent: avui dia, els joves talents busquen oportunitats que van més enllà de les recompenses econòmiques. A la llarga, el líder del projecte crearà un equip de persones apassionades i dedicades. 

Punt d’atenció 

 L’objectiu, és clar, no és forçar als joves a crear una empresa d’impacte. La idea és obrir el camp de possibilitats, mostrar com la dimensió social i/o mediambiental pot ser integrada a qualsevol sector i explicar els beneficis potencials. 

 La Cambra de Comerç de Terrassa ofereix, a través del programa de Garantia Juvenil, assessorament i formació a joves interessats en millorar la seves competències emprenedores i la seva accessibilitat al mercat laboral. Contacta amb pice@cambraterrassa.org per tal de conèixer millor les possibilitats. 

A través del programa E4NEETs, la Cambra de Terrassa també ha integrat la dimensió d’impacte social en el desenvolupament dels projectes de nous emprenedors. En funció de les necessitats i el perfil de cada projecte, es traçarà un pla d’assessorament que s’adapti a les prioritats establertes i les problemàtiques detectades. Si vols saber més sobre l’emprenedoria d’impacte, o si vols engegar un projecte transformador, contacta amb emprenedoria@cambraterrassa.org 

 Fins la propera setmana amb la última publicació: consells i eines per portar el suport a la posada en marxa dels projectes encara més lluny. 

 

T’ha agradat? Comparteix els DIJOUS EMPRENEDORS amb els teus companys o qualsevol altra persona que hi pugui estar interessada. 

 

Aquesta publicació està produïda com a part del projecte E4NEETs finançat per la Unió europea.
E4NEETs està desenvolupant eines de formació per a professionals d’integració que treballen amb joves NEET (que no estan treballant, ni estudiant ni formant-se). L’objectiu és proporcionar a aquests professionals millors eines per ajudar-los a sensibilitzar i orientar els joves cap a la creació d’empreses, especialment emprenedories amb un impacte social o mediambiental. 

 El projecte reuneix diversos socis europeus de França, Espanya, Macedònia del Nord i Sèrbia. Espanya està representada per la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa.  

Close Menu