Skip to main content

LA CAMBRA DE TERRASSA CONDEMNA L’ACCIÓ MILITAR DE RÚSSIA AMB UCRAÏNA I ES POSA A DISPOSICIÓ DE LES EMPRESES DE LA DEMARCACIÓ AMB RELACIONS COMERCIALS A L’EST D’EUROPA

 

Terrassa. 3 de març de 2022. La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa s’alinea amb el comunicat enviat pel Consell General de Cambres de
Catalunya, i mostra la seva preocupació pel que fa a la situació actual del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Són hores difícils pel poble ucraïnès, sobretot pel que fa a aquelles persones que es troben en zones afectades per l’acció militar russa, en un territori on malauradament hi ha hagut pèrdues humanes que lamentem profundament.

Aquesta situació posa en joc la seguretat i l’estabilitat a nivell mundial i és una clara amenaça per a la pau tant a nivell europeu com global. És per això que la Cambra de Terrassa condemna la invasió d’Ucraïna per part de l’exèrcit de Rússia, volem fer arribar el nostre escalf i solidaritat amb la societat civil ucraïnesa i el seu teixit empresarial i compartim la preocupació creixent de la comunitat internacional pel que fa a aquest conflicte.

A més del factor humà, i tal com ha declarat John Denton, secretari general de la Internacional Chamber of Commerce (ICC): “la invasió de Rússia a Ucraïna tindrà, sens dubte, importants repercussions en les cadenes de subministrament en les properes setmanes i mesos, així com un probable impacte en el mercat energètic i alimentari, però també veiem un risc més profund d’interrupció de la producció a nivell mundial en una àmplia gamma de sectors”.

No hem d’oblidar que estem experimentant una crisi energètica que s’accentua dia rere dia i que aquesta situació és un nou element disruptiu que pot afectar negativament en aquest sentit. Cal una aposta ferma per l’economia circular i les energies renovables, com a font alternativa d’energia.

Greus incidències en l’operativa actual d’exportació de mercaderies a Rússia i Ucraïna

La Cambra de Terrassa es posa a disposició d’aquelles empreses de la seva demarcació que tinguin relacions comercials amb Ucraïna i Rússia. Els i les professionals de la Cambra estan tractant d’obtenir informació actualitzada sobre l’actual situació, però les notícies que es reben en aquest sentit són poques.

Des de l’Oficina Comercial de l’Ambaixada Espanyola a Moscou afirmen que l’exclusió de Rússia del procediment SWIFT està afectant a alguns bancs. Així, l’operativa de cobrament i pagament està clarament afectada per aquest fet.

La moneda russa, el ruble, ha patit una davallada històrica i cal tenir aquesta informació en compte a l’hora de renegociar les condicions d’una operació comercial.

Ara per ara, l’enviament de mercaderies a Rússia i està greument afectat degut al tancament de l’espai aeri i de la frontera amb Bielorússia. També s’ha anunciat un bloqueig del transport marítim i navilieres com ara Maerks i MSC ja han anunciat la suspensió temporal de l’enviament de contenidors marítims a la zona.

Les empreses de la demarcació amb relacions amb l’Est d’Europa contacten amb la Cambra per informar-se sobre la situació actual.

Diferents empreses de la demarcació amb activitat comercial a Rússia i Ucraïna s’han posat en contacte amb la Cambra per solucionar dubtes i rebre
actualitzacions sobre la situació actual. En aquest sentit, la Cambra anirà actualitzant la situació amb aquestes empreses, però sempre corroborant amb
diferents fonts oficials les informacions que vagi rebent.

Rússia és un mercat clau per a moltes empreses de la demarcació. La Cambra de Terrassa, en la seva facultat de legalització de tramitacions per a operacions d’exportació legalitza uns 500 documents cada any cap a estats postsoviètics. L’experiència acumulada per part de la Cambra de Terrassa en el suport i acompanyament d’empreses en aquests mercats, amb un treball constant i des de fa anys, la posiciona com a entitat d’àmplia experiència, recorregut i coneixedora de les operatives en aquests països.

Ara, caldrà analitzar l’evolució de les afectacions econòmiques que es puguin preveure arran d’aquest conflicte i, sobretot, caldrà ajudar les empreses a
identificar els possibles riscos i a conèixer com s’apliquen les sancions que s’hauran de tenir en compte en qualsevol operació de comerç internacional amb Rússia.

Aquelles empreses que vegin afectades les relacions comercials amb Rússia i Ucraïna, conseqüència del conflicte bèl·lic, poden posar-se en contacte amb el Departament de Comerç Internacional de la Cambra de Terrassa, al telèfon 93 733 98 33.

 

Contacte per a declaracions:

– Albert Moreno, Comunicació Cambra de Terrassa: Telèfon: 678 754 207 – amoreno@cambraterrassa.org

 

Descarregar la notícia

Close Menu