Skip to main content

Dins del projecte europeu Libeccio que promou la sostenibilitat i resiliència del sector turístic

La Cambra de Comerç de Terrassa crearà una plataforma d’innovació turística a l’àrea mediterrània

Fins a catorze països podran millorar el posicionament dels destins turístics amb
models més sostenibles

 

Terrassa, 24 d’abril 2024 – La Cambra de Comerç de Terrassa, adherida al projecte europeu Libeccio, orientat a promoure la sostenibilitat en el sector turístic, a través de la cooperació i la transformació digital, serà l’encarregada de crear l’Euro Med Tourism Innovation Platform (ETIP). Aquesta eina permetrà el treball en xarxa amb la participació de  l’àrea mediterrània que abasta catorze països.

El projecte treballarà amb l’eina Sistema de Suport a la Gestió de Destinacions (DMSS), basada en el Big Data, que contribuirà a millorar el posicionament dels destins turístics. També ha de permetre al sector la presa de decisions entorn de les seves polítiques a partir de l’anàlisi de les dades i avançar en models responsables, sostenibles, rendibles i de menor impacte mediambiental. L’Ajuntament de Terrassa i la corporació terrassenca són part integrant del programa europeu Libeccio, des del seu inici a principis del 2024. A finals del mes març se celebrava a Bolognia la reunió del consorci, liderat per la Regione Emilia Romagna (IT) que dona el tret de sortida formal a les activitats del projecte.

Contribuir a la millora la plataforma DMSS per a la gestió de dades forma part de la responsabilitat que han assumit conjuntament l’Ajuntament de Terrassa i Cambra de Comerç de Terrassa dins del programa europeu Libeccio del que formen part des de finals del 2023. El projecte reuneix deu socis de set països diferents: Bulgària, Bòsnia i Hercegovina, Grècia, Itàlia, Montenegro, Eslovènia i Espanya; i  promou el compromís i la col·laboració internacionals cap a un turisme més sostenible i resilient a partir de l’anàlisi de les dades.

Big Data i Living Lab

La Cambra de Terrassa crearà l’Euro Med Tourism Innovation Platform (ETIP), com a eina per difondre el treball en xarxa i la participació de tota l’àrea Euro Med.  El Sistema de Suport a la Gestió de Destinacions (DMSS) és un sistema que recull, centralitza i analitza dades fent ús de tecnologia Big Data. D’aquesta manera, es poden prendre decisions informades en l’àmbit turístic. La DMSS és el resultat de la capitalització d’anteriors projectes, cosa que permet continuar avançant amb dades ja obtingudes i no partir de zero, i amb el desenvolupament de Libeccio es millorarà i ampliarà l’abast incorporant als països que participant en el projecte.

L’Ajuntament de Terrassa amb el suport de la Cambra realitzarà un pilot, de projecte turístic sostenible al municipi, a partir d’una metodologia basada en un enfocament de Living Lab. Aquesta metodologia permetrà validar el Sistema de Suport a la Gestió de Destinacions (DMSS). Les proves pilot actuaran com a far per a conscienciar sobre la necessitat de sostenibilitat i resiliència turística, així com la necessitat d’implementar polítiques basades en una presa de decisions basades en dades, utilitzant l’ETIP per arribar a tots els actors involucrats en el sector. L’ Ajuntament de Terrassa també serà la responsable d’acollir la següent reunió de socis del Libeccio que se celebrarà el pròxim mes d’octubre a Terrassa.

Interreg Euro-MED

Libeccio és un projecte temàtic que forma part del programa de Cooperació Territorial Europea, Interreg Euro-MED que implica catorze països del nord del Mediterrani. El seu objectiu és fer la regió mediterrània “més intel·ligent, verda i millorar la governança entre els seus grups d’interès”. Aquesta iniciativa subvenciona projectes desenvolupats i gestionats per administracions públiques, universitats, organitzacions privades i de la societat civil. Entre els eixos principals d’actuació del programa figura el foment del turisme sostenible.

L’Ajuntament de Terrassa i Cambra de Comerç de Terrassa participen des de principis d’any en el Libeccio, programa que posa les bases per a un futur més sostenible del sector turístic, tot adoptant estratègies que contribueixin activament a combatre el canvi climàtic.  Això implica equilibrar l’afluència de visitants, mitjançant la implementació de mesures que garanteixin un baix impacte ambiental i generin un retorn social i econòmic positius.

Close Menu