Skip to main content

Comunicat de femVallès:

FemVallès reclama un govern metropolità federal

  • FemVallès troba injust que el Vallès no disposi d’una institució metropolitana per autogovernar-se.
  • Els vallesans apunten que cal endreçar l’organització territorial de Catalunya. I criden als polítics a no amagar-ho.

Vallès, 30 d’octubre de 2023. L’Associació femVallès reclama un govern metropolità federal, aquesta és la principal demanda que femVallès posa sobre la taula enmig del debat sobre governança metropolitana després dels pronunciaments de destacats polítics aquests darrers dies.

L’associació vallesana rep positivament la polèmica al voltant de les declaracions de l’alcalde de Barcelona sobre una hipotètica expansió de l’AMB. Consideren que l’actual situació és insostenible perquè es tallen els sistemes urbans amb una frontera metropolitana que ignora la realitat territorial.

Per a femVallès, els vallesans també són ciutadans metropolitans, malgrat no voler ser governats des de Barcelona. femVallès troba escandalós que el Vallès, amb 1,4 milions d’habitants i una economia potent, no disposi d’una institució metropolitana per governar-se en urbanisme, mobilitat o medi ambient. És per això, que veuen un punt positiu en les paraules de Jaume Collboni en afirmar que l’estructura de la metròpolis hauria de ser federal.
femVallès fa deu anys que promou la creació de l’Àrea Metropolitana del Vallès, una institució que rebria les mateixes competències que l’AMB i esdevindria el govern metropolità del Vallès Oriental i Occidental. Tot i el suport d’alguns ajuntaments, la proposta de l’AMV no va convèncer a les grans alcaldies, les quals van crear fa dos anys l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità.
Els vallesans assenyalen que per fer-ho bé, cal no només tractar la governança metropolitana, sinó abordar el model d’organització territorial de tota Catalunya, tal i com han demanat els alcaldes de Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.
El model de femVallès planteja que a Europa hi ha excel·lents exemples de governança metropolitana federal, com el de la Metròpolis del Gran París, on existeix un govern federal format per districtes metropolitans, amb competències atribuïdes als districtes o al govern federal segons el cas.

Per femVallès la creació d’una Àrea Metropolitana del Vall territorial de Catalunya i el Vallès.

Descarregar la notícia

Close Menu