Skip to main content

La jornada organitzada per la Cambra, va celebrar-se el 25 de novembre, en format virtual

LA XINA I ELS ESTATS UNITS, MERCATS ESTRATÈGICS PER A L’EXPORTACIÓ, HAN ESTAT EL CENTRE DE LA 5A  JORNADA D’INTERNACIONALITZACIÓ, QUE VA COMPTAR AMB CASOS D’ÈXIT D’EMPRESA I PONENTS EXPERTS

En la sessió inaugural, la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa va exposar que “El comerç exterior seguirà tenint un pes important”

Clàudia Canals, Lead Economist de CaixaBank Research, va destacar que “Tot i que el 2020 es recordarà com un any d’enorme contracció de l’economia global, cal tenir en compte el grau de recuperació que poden assolir algunes economies, entre les quals destaquen la Xina i els EUA”

De la mà de Joan Raventós, corresponsal de TV3 a Brussel·les Pol Morillas, director de Barcelona Centre for International Affairs – CIDOB i Amadeu Jensana, director del departament d’Economia i Empresa de Casa Àsia , es va dur a terme una taula rodona, sobre la situació actual als mercats de la Xina, els Estats Units i d’ Europa davant el Brexit

El panell de casos d’èxit, sobre com afrontar la internacionalització malgrat la situació actual, va comptar amb Albert Ventura, president d’IMC Toys; Montse Martí, CEO de Martiderm; i Joana Cortada, export manager de Vitae Health Innovation

La sessió, que va finalitzar amb la cloenda a càrrec del president de la institució, Ramon Talamàs, ha comptat amb el patrocini de CaixaBank i Kern Pharma

Terrassa, 27 de novembre de 2020. El passat 25 de novembre i en format virtual, va celebrar-se la 5a edició de la Jornada d’Internacionalització, “Les empreses al món. Què ens espera en el nou ordre mundial?”, organitzada per la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa.

La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, en la ponència inaugural de la Jornada, va destacar que tots els indicadors d’aquest novembre sobre eltràfic del Port, comparats amb els indicadors del mateix període de l’any passat (menys el dels passatgers i el dels automòbils) han començat a ser positius i que, per tant, la tendència és a la recuperació. “El comerç exterior seguirà tenint un pes important”, va puntualitzar la presidenta del Port de Barcelona.

Clàudia Canals, Lead Economist de CaixaBank Research, en la conferència inicial “Perspectives econòmiques internacionals” va destacar que “Tot i que el 2020 es recordarà com un any d’enorme contracció de l’economia global, cal tenir en compte el grau de recuperació que poden assolir algunes economies, entre les quals destaquen la Xina i els EUA. Per una altra banda, des del punt de vista polític, la presidència de Biden pot representar un apropament a Europa i, pel que fa al Brexit, a mitjà termini no ha de canviar de manera radical les relacions que mantenim amb el Regne Unit.”

Després d’aquesta primera part de la jornada, es va dur a terme una taula rodona d’experts moderada per Oriol Puig, responsable de l’assessoria jurídica internacional de la Cambra de Terrassa. Per una banda, Joan Raventós, corresponsal de TV3 a Brussel·les, sobre els reptes d’Europa envers el Brexit,va ressaltar la importància de fer-nos respectar “La Unió Europea aprèn a què s’ha d’espavilar sola i que s’han acabat els temps de recolzar-se en una potència (…)”. Pol Morillas, director de Barcelona Centre for International Affairs – CIDOB; va remarcar, entre altres aspectes, que aquest llarg segle XXI “està caracteritzat per la consolidació d’un món amb el centre gravitacional a l’Àsia i, en concret, a la Xina”. També va indicar que “On hem de posar el debat és en aquelles regions que estan aconseguint sortir-se’n reforçades i que estan veient taxes de creixement fortes, posteriors a l’impacte del coronavirus (…); els Estats Units fan passos endavant i amb el nou canvi de president, però el món és més asiàtic que abans de la COVID-19”. Per la seva banda, Amadeu Jensana, director del departament d’Economia i Empresa de Casa Àsia, també va incidir en què “la recuperació econòmica de la Xina és un fet (…) Probablement, l’any vinent, la Xina estarà amb un creixement del 7 o 8%”.

La jornada també va comptar amb les experiències de casos d’èxit d’empreses del territori sobre com van començar a exportar i com afronten la internacionalització malgrat la situació actual; aquest panell va ser moderat per Iolanda Pujol, responsable de promoció comercial internacional de la Cambra de Terrassa, que alhora, també en va  realitzar la conducció tècnica del conjunt de la jornada.

Albert Ventura, vocal del Comitè Executiu de la Cambra i president i conseller delegat d’IMC Toys -empresa que dissenya i fabrica joguines i està present a més de 60 països, amb filial pròpia a Àsia, Europa i als Estats Units- va exposar, que “Fins al 2000, IMC Toys era un petit distribuïdor de joguines local (…). Al final aquest model de negoci es va esgotar i va aparèixer la paraula crisi. I gràcies a aquesta crisi, vam decidir convertir-nos en fabricants de joguines (…) Ara, és una companyia 20 vegades més gran que la de l’any 2000 i el 80% del negoci es realitza fora (…) La internacionalització no era una opció, sinó una necessitat”.

Montse Martí, CEO de Martiderm, una empresa de dermocosmètica amb presència internacional a més de 30 països i que va entrar al mercat asiàtic el 2016, va afirmar durant la seva ponència, que en aquest moment de crisi de la COVID-19, no “han parat la màquina” i que la utilització de les eines digitals els ha servit de molt i, inclús, han pogut seguir obrint mercats.

Joana Cortada, export manager de Vitae Health Innovation – un laboratori que fabrica i distribueix complements nutricionals- va explicar que, l’any 2014, va entrar al mercat britànic, però, en aquest cas, en comptes de fer-ho a través de distribuïdors, ho van realitzar amb presència directa i amb el suport de partners locals. Joana Cortada va remarcar que “El fet d’adoptar aquesta estratègia comercial ens ha permès anar coneixent el mercat, anar creixent amb el coneixement que anàvem obtenint i sobretot, tenir una estratègia molt àgil i flexible (…)”.

La jornada va finalitzar amb la cloenda i agraïments a càrrec del president de la institució, Ramon Talamàs, en què va destacar el suport de la institució en matèria de digitalització a les empreses, amb la creació del Digital Impulse Hub; juntament amb la resta de membres fundadors d’aquesta aliança (per a més informació, veure la pàgina web del hub https://www.digitalimpulsehub.eu/) i en l’àmbit d’economia verda, a través de la Comissió d’Economia Circular, Indústria i Competitivitat del Consell General de Cambres de Catalunya, liderada per les Cambres de Manresa, Valls, Tortosa i Terrassa.

L’esdeveniment ha comptat amb els patrocinis de Kern Pharma i de CaixaBank; la Cambra de Terrassa i CaixaBank han renovat enguany l’acord per potenciar la  internacionalització de les empreses del territori.

Interacció amb les empreses inscrites a la jornada:
En finalitzar cada bloc de continguts, els assistents van poder traslladar els seus dubtes formulant preguntes a través del xat. D’altra banda i com a novetat d’aquesta edició, la Cambra ha obsequiat amb el “kit de la jornada” als inscrits fins a exhaurir les existències. El kit, que contenia elements per al seguiment de la jornada, va ser enviat per correu postal, prèviament a la sessió.

Serveis de la Cambra de suport a la internacionalització per al 2021:
De cara a l’any vinent, les prioritats dels serveis de la Cambra de Terrassa per seguir acompanyant a les empreses del territori en l’àmbit de la internacionalització són: l’acompanyament en l’estratègia comercial, on les eines digitals juguen un paper clau, així com tot el suport en les operacions internacionals fiscals, jurídiques i duaneres per accedir als mercats, en funció de com evolucionin els acords internacionals.

Patrocinadors i col·laboradors:
La 5a Jornada d’Internacionalització compta amb el patrocini de CaixaBank i Kern Pharma; la col·laboració del Port de Barcelona, Serafí Indústria Gràfica  Publicitària i Via Empresa; i amb el suport de l’Enterprise Europe Network i la Comissió Europea. Per a més informació de la jornada, podeu consultar el lloc web https://www.jornadainternacionalitzacio.com.

Descarregar la notícia

Close Menu