Skip to main content

Comunicat de FEMvallès:

FEMVALLÈS DEMANA UNA ATM PEL VALLÈS

Aquest nou organisme coordinaria i impulsaria el Transport Públic d’ambdues comarques

La proposta segueix l’exemple de la nova ATM a Terres de l’Ebre

Vallès, 28 de maig de 2021.

L’associació socioeconòmica FEMvallès, demana la creació d’una Autoritat del Transport Metropolità per a l’àrea del Vallès. Aquesta ATM funcionaria com les que ja hi ha implementades a Lleida, Girona o el Camp de Tarragona, on s’encarreguen de coordinar el transport públic de la seva àrea. Per a FEMvallès és una demanda prioritària que impulsaria el transport públic i permetria coordinar les 160 concessions d’autobús que hi ha actualment.

La mobilitat interna del Vallès suposa el 85% dels trajectes, els quals ascendeixen a 845.000 desplaçaments diaris segons el Departament de Territori. Tanmateix la “quota modal”, o més ben dit, el percentatge d’ús del Transport Públic al Vallès és de tan sols el 18%. Una xifra estancada des del 2009.

Una de les problemàtiques a la Regió Metropolitana de Barcelona és la divisió entre els municipis de l’AMB i els que no en formen part. L’Àrea Metropolitana de Barcelona talla el Vallès impedint que les línies d’autobús de l’AMB travessin el seu límit.

Aquest fet es combina amb el dèficit d’inversions que s’aplica a les àrees metropolitanes de fora la capital. Ja al març FEMvallès afirmava que un vallesà rebia 9 cops menys en inversions de mobilitat que un barceloní.

La proposta vallesana troba al sud del país un exemple a seguir, ja que des de 2020 està en procés de creació l’ATM Terres de l’Ebre. Aquest nou organisme comptarà amb les mateixes competències de les ATM que ja estan en funcionament.

Tot i que l’ATM del Camp de Tarragona es presenta com el cas més proper al Vallès, també Girona i Lleida mostren casos de coordinació del transport públic, amb una ATM pròpia, servint poblacions que superen els dos-cents mil habitats, equivalents als entorns de Terrassa o Sabadell, per separat.

L’Associació FEMvallès ha fet arribar aquesta proposta a alcaldes i regidors del Vallès. “Està en mans dels responsables polítics agafar el relleu perquè pugui existir una ATM al Vallès.” Afirma Antoni Abad, president de l’associació. L’entitat està recollint firmes d’organitzacions i institucions per aglutinar força entorn de la demanda.

Descarregar la notícia

Close Menu