Skip to main content

Les dades són el nou petroli per a les empreses”, Martín Longobucco, expert en IA

 

El “Digital Summit’23”, dedicat al Business Intelligence  i la IA en les empreses, atrau a prop d’un centenar de professionals

 

L’analítica intel·ligent de les dades de l’empresa, eina de creixement dels negocis

Terrassa, 29 de novembre 2023 –“Les dades són el nou petroli per a les empreses”, així de contundent i il·lustratiu es manifestava Martín Longobucco, expert en intel·ligència artificial i nous models de negoci, en el Digital Summit’23. Business Intelligence 360” celebrat ahir 29 de novembre a la Cambra de Comerç de Terrassa, amb l’assistència de prop d’un centenar de professionals. La jornada, impulsada per l’Oficina AceleraPyme per al Kit Digital, ha estat especialment enfocada a la divulgació del paper de la intel·ligència artificial en el món empresarial i el tractament de les dades (Business Intelligence) per a la presa de decisions. L’obertura de la jornada va anar a càrrec de  Ramon Talamàs, president de la corporació terrassenca. Cal recordar que la Cambra de Comerç de Terrassa és oficina AceleraPyme des de l’any 2021.

Andrés Torregrossa, vocal en digitalització del Comitè Executiu de la Cambra de Comerç de Terrassa, i CEO de Datision, dedicada a la millora amb intel·ligència artificial (IA) de les unitats productives, protagonitzava la conferència inaugural titulada “Importància i evolució del Business Intelligence (BI) en la transformació digital”.  Explicava com l’aplicació de la IA en els processos industrials té un retorn directe en l’empresa i “un impacte en el compte de resultats”.

El BI “permet dotar d’intel·ligència analítica els negocis. Per prendre decisions ja no serveix la intuïció, hem de dotar els nostres negocis d’aquesta anàlisi i millorar a partir de les nostres pròpies dades”. En aquest sentit, s’ha referit a les empreses Data Driven orientades precisament a una presa decisions fonamentades en les dades. “ Les companyies que analitzen les seves dades són un 19 % més rendibles”, recordava.

En les empreses 4.0,  “les dades prenen gran rellevància; són un actiu de la companyia”. L’expert explicava els diferents models d’IA que es poden implementar en diferents àmbits de l’empresa. Aquests models són: la visió artificial, els assistents virtuals, el manteniment predictiu de dades, la robòtica, el reconeixement del llenguatge natural i forecast de venda. Torregrossa recordava als assistents que el Kit Digital aporta solucions i recursos per a la gestió de dades i la implementació de la BI a  les empreses de la demarcació i incidia en el fet que “totes les empreses han de treure el seu profit de les dades”.

La IA a l’empresa

L’Ignasi Barri, Head of Business Development at GFT, es va referir en la seva intervenció titulada “IAraqué ? Business Intelligence, IA i IA Generativa” als primers sistemes d’IA, en els anys cinquanta del segle passat. “Amb tot, ha estat l’arribada del ChatGPT la que ha popularitzat la IA”, recordava.  Barri repassava diferents models d’IA que s’estan implementant a les companyies. Són les aplicacions de Text, on la IA és molt eficient gestionant informació textual de diferent tipus com ara factures, albarans, etc., la IA de Veu, especialment indicada per a l’atenció a clients, la IA d’Imatges, usada en el sector industrial per als controls de qualitat, el tabular data per al tractament d’informació numèrica amb finalitat predictiva, i el processament natural de llenguatge, molt eficient en la classificació de documents . “La IA facilita i augmenta les capacitats humanes; qualsevol automatització de la IA acaba amb un quadre de Business Intelligent que permet avaluar un procés” .

Xarxa neuronal artificial i negocis

Martín Longobucco, director del programa d’IA en empreses de La Salle, expert també en Internet de les Coses (IoT) i Big Data, feia, per la seva banda, un exhaustiu i interessant viatge al cervell de la IA. Va parlar de la capacitat d’aprenentatge de la IA a través dels Maching Learning i el Deep Learning i el model neuronal del software de la IA creant una xarxa neuronal artificial que genera una entrada de dades, un processament i una nova sortida de dades . Han estat necessaris 175 milions de dades per entrenar al Chat GPT”, ha recordat l’expert que afegia “el processament que fa la IA és correlatiu, no causal”, aspecte que pot provocar biaixos en la  sortida de dades.

Pel que fa a la IA Generativa, Longobucco ha indicat “és un subcamp de la IA que se centra en la creació de contingut nou i únic”. En aquest sentit, recordava que existeixen força models open sources (de no pagament) en Ia IA Generaltiva. Logobucco ha estat contundent en afirmar que la IA i el Business Intelligence constitueixen una decisió estratègica a la companyia. En primer lloc, “cal implantar una cultura  de dades a l’organització, i, després, abordar el dilema de com desenvolupar la tecnologia per la BI amb aquestes dades”. En quest sentit, l’expert suggeria que una bona manera és començar, en una primera fase, subcontractant serveis i progressivament anar implantant aquesta transformació digital a la companyia fins a la plena conversió en empresa 4.0.

Una conclusió quedava ben palesa i subratllada després de les intervencions dels tres experts en Business Intelligence i intel.ligència artificial ahir al Digital Summit 23: la competitivat d’empreses i professionals i, fins i tot, la seva pervivència, en un termini no massa llunyà, passa pel coneixement, domini i implementació de les eines que ofereixen aquests softwares en els diferents sectors professionals – des de l’ensenyament i la salut, fins a les unitats productives -. “Els advocats ja no competeixen només entre ells, sinó que cada vegada ho fan més amb aquells professionals del seu sector que dominen la IA”, exemplificava Martin Longobucco per mostrar com la IA arribar a tots els segments professionals.

Més de 600 consultes

La Cambra de Comerç de Terrassa, com a oficina AceleraPyme, ha atès des de la seva posada en marxa l’any 2021 més de 600 consultes en clau de digitalització i transformació digital. Des d’aquesta oficina terrassenca s’ha informat sobre el Kit Digital i s’està acompanyant les empreses en l’adopció de tecnologies bàsiques i avançades.
Cal recordar que l’Oficina AceleraPyme és un projecte d’assessorament gratuït per a la transformació digital de les empreses i a l’hora un punt de connexió entre els usuaris i proveïdors de tecnologia. El Kit Digital, programa de subvencions d’AceleraPyme, s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, l’Agenda Espanya Digital 2025 i el Pla de Digitalització de Pymes 2021-2025 que impulsa el Govern d’Espanya. La Unió Europea, a través dels fons NextGenerationEU, finança aquest projecte.

Las Oficinas Acelera pyme para Kit Digital puestas en marcha por Red.es, entidad pública adscrita al Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital a través de la Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial, con la colaboración de Cámara de España, tienen como objectivo impulsar la transformación digital de las pequeñas y medianas empresas, micropymes y autónomos. Las actuaciones, están financiadas por el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia a través de los fondos NextGenerationEU, en el marco de la agenda España Digital 2026 y el Plan de Digitalización de Pymes 2021-2025.

Close Menu