Skip to main content

Si ets una empresa que opera a través del canal online, has de saber que a partir del dia 1 de juliol de 2021 entrarà en vigor la nova normativa de la Unió Europea relativa a la tributació intracomunitària de l’IVA dels e-commerce

Davant el significant creixement del canal online provocat per la pandèmia, la Unió Europea canvia les condicions fiscals de les operacions a través d’aquest canal.

Actualment, les operacions online no repercuteixen l’IVA en els països que estan fora de la Unió Europea, però sí que ho fan amb operacions dins d’aquesta. A no ser que les transaccions anuals superin certa quantitat de vendes a un país, la venda repercutirà l’IVA del país d’origen. Però si la transacció supera els 10.000€ , l’empresa ha de repercutir l’IVA del país de destí, donar-se d’alta davant l’organisme fiscal d’aquest país i gravar l’impost segons les seves condicions. Aquest import s’estableix de forma independent en cada Estat.

Què canvia a partir del dia 1 de juliol?

  • Les empreses ja no estaran exemptes de pagament d’IVA en operacions intracomunitàries (fins ara ho estaven si la transacció era inferior a 22 euros) i tots els enviaments, sigui quin sigui el seu import, hauran de repercutir l’IVA.
  • S’unifica el llindar de les vendes en 10.000 euros per a tots els estats de la Unió Europea. A partir de l’1 de juliol de 2021, qualsevol e-commerce que superi el llindar de 10.000€ en la facturació anual a clients d’altres estats membres, haurà de facturar amb el tipus d’IVA que tingui el país de destinació, però ja no caldrà donar-se d’alta davant l’organisme fiscal d’aquest. Caldrà fer-ho al seu propi país tenint en compte una partida addicional per a la tributació d’aquest tipus d’IVA, que es podrà pagar de forma telemàtica i a través de finestreta única.
  • Les plataformes Marketplace seran les responsables de la recaptació de l’IVA de les seves vendes i es consideraran intermediaris entre venedor i client, a ser considerat pel fisc comprador del primer i venedor del segon, amb el que això implica en qüestions d’IVA suportat i repercutit, que haurà de declarar.

Accedeix a la directiva de la Unió Europea AQUÍ
També et pot interessar inscriure’t al curs que organitzem la setmana vinent sobre les consideracions a nivell jurídic que s’han de tenir en compte arrel d’aquesta nova directiva AQUÍ

 

Iolanda Pujol
Responsable de l’àmbit de Comerç internacional de la Cambra de Comerç de Terrassa
Tel: 937339833
e-mail: ipujol@cambraterrassa.org
LinkedIn

Close Menu