Skip to main content

REGUST AGREDOLÇ

Santiago Sabatés, vicepresident primer de la #CambraTerrassaempresari i emprenedor.

Estem ja enfilant la recta final d’aquest 2022 i la veritat és que, quan faig el balanç a nivell empresarial, em queda un regust agredolç.

Tot i que l’activitat econòmica ha estat alta i la demanda es manté sòlida, la majoria de les empreses, per no dir totes, han hagut de conviure amb molts problemes, greus i menys greus, que han distorsionat la sensació d’un bon any que, si mirem les vendes, semblava clarament favorable.

Els problemes a les cadenes de subministrament no estan ni de bon tros resolts, els increments dels preus de l’energia que impacten a tota la cadena de costos i de matèries primeres estan minvant els marges de les indústries, i un entorn inflacionari i d’augment dels tipus d’interès avança problemes per obtenir un finançament adequat per gestionar el creixement i les inversions.

Les empreses som resilients i estem acostumades a patir i a adaptar-nos a totes les situacions, i amb circumstàncies com les de l’entorn actual també necessitem una declaració i una acció clara de compromís dels nostres governs amb l’activitat econòmica i industrial.

Però haig de confessar que jo no la veig per enlloc. Lluny d’això, el 2022 és un any de pujada generalitzada d’impostos tant per a les empreses com per als particulars i, a més, som les empreses i els particulars els que estem entomant la inflació i haurem de compensar amb fortes pujades de salaris, ja exemplificades pels governs amb les fortes pujades de les pensions i dels treballadors públics. Mentre les empreses patim, els governs hispans disparen la seva recaptació impositiva impulsada per la inflació no deflactada.

Per si no fos prou, Catalunya és, des del punt de vista impositiu i de facilitat de l’activitat econòmica, un dels pitjors territoris hispans i europeus per tenir una empresa o per invertir. Només cal mirar donacions, successions i patrimoni. Existeixen molts rànquings internacionals que així ho mostren.

Els estats es mouen en un entorn global de competència pel que fa a l’atracció d’inversió, indústries i talent. Això els joves ben formats i les empreses ho sabem, i seria una llàstima que cada cop més talent i inversió decidís reubicar-se en llocs més business friendly i perdéssim una oportunitat de generació de riquesa per al país.

Close Menu