Skip to main content

Els quaderns ATA, la manera més fàcil i econòmica per a realitzar una exportació temporal

quadern-ataDegut a la varietat de tipus de mercaderies que poden viatjar mitjançant un quadern ATA, aquest esdevé el document escollit per a moltes empreses i professionals, a l’hora d’assistir a fires o congressos, per als esdeveniments internacionals o, entre altres, per a la realització d’activitats professionals de tot tipus.

És un fet que l’exportació temporal de mercaderies ha de ser declarada davant les autoritats duaneres. Cal declarar a l’entrada del país i garantir el pagament dels drets d’importació d’aquesta mercaderia.

En un viatge fora de la Unió Europea (UE) s’han de fer 4 declaracions duaneres: sortida de la UE, entrada i sortida en el tercer país i retorn a la UE. Les Administracions Duaneres de tots els països han anat concedint, des de fa anys, certes facilitats per la circulació de mercaderies amb la finalitat d’estimular les relacions comercials entre els diversos països. Per aquest motiu, el 6 de desembre de 1961 es va signar un Conveni Duaner ATA d’Admissió Temporal de Mercaderies i, posteriorment, el 26 de juny de 1990 el Conveni d’Istanbul.

Què és un quadern ATA?

És un document d’admissió temporal de mercaderies, que tramiten les Cambres de Comerç, vàlid en els països adscrits a la cadena ATA, equivalent a les declaracions duaneres però amb avantatges. Serveix per qualsevol tipus de mercaderia, que no sigui de naturalesa perible o que requereixi una elaboració o reparació. Cada vegada són més els països membres de la Cadena ATA, l’última incorporació va ser Qatar l’agost del 2018 i ara Xina ha ampliat l’acceptació de mostres comercials i material professional.

Quins són els avantatges més destacats?
 • Permet viatjar a un gran nombre de països amb un sol document
 • Rapidesa i facilitat en l’obtenció del document
 • Simplifica el trasllat de les mercaderies
 • Estalvia tots els costos que suposaria fer un despatx duaner
 • El baix cost
En quins casos es pot utilitzar el quadern ATA?
 • Per a realitzar exportacions temporals amb la finalitat de poder participar en fires i exposicions de caràcter comercial, tant privades com oficials.
 • Per a presentar mostres comercials en diferents països sense haver de canviar de documentació.
 • Per a dur a terme serveis professionals: premsa, radio, cine, instal·lacions tècniques, teatre, concerts, actes esportius, etc.
A qui va dirigit un quadern ATA?
 • Autònoms / Petita empresa
 • Mitjana empresa
 • Grans corporacions
A on puc viatjar amb un quadern ATA?

El moviment de mercaderies dins del territori duaner de la Unió Europea no requereix Quadern ATA, excepte per viatjar a la comunitat autònoma Canària, Ceuta i Melilla. Aquí pots consultar la llista de països adscrits al conveni ATA i la informació detallada de cadascun.

 

Vols saber com sol·licitar un quadern ATA? A la Cambra els gestionem en menys de 48 hores!

Consulta més informació sobre els quaderns ATA

 O demana’ns més informació a:

tramitacions@cambraterrassa.org

Close Menu