Skip to main content

PRESENTACIÓ DEL DIGITAL IMPULSE HUB, UNA ALIANÇA FRUIT DE LA COL·LABORACIÓ PUBLICOPRIVADA ENTRE UNIVERSITATS, ADMINISTRACIÓ LOCAL I EMPRESES PER FOMENTAR LA TRANSFORMACIÓ DIGITAL

Els membres fundadors del Digital Impulse Hub són la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Localret, els Ajuntaments de Terrassa, Rubí i Sant Cugat del Vallès, el Consell General de Cambres de Catalunya i la Cambra de Terrassa

La proposta està en procés de valoració per part de la Unió Europea, per poder formar part de la xarxa European Digital Innovation Hubs (EDIHs) del Digital Europe Programme com a hub a Catalunya

Barcelona, 11 de març de 2022. Les entitats fundadores del Digital Impulse Hub (DIH) han exposat la proposta de hub de transformació digital presentada a la Unió Europea, com a candidata a formar part de la xarxa European Digital Innovation Hubs (EDIHs) del Digital Europe Programme, com a hub a Catalunya. I ho han fet en el marc d’un acte a la Llotja de Mar, el dijous 10 de març, que ha comptat amb la participació d’autoritats rellevants del teixit socioeconòmic i polític català.

El Digital Impulse Hub és una iniciativa de col·laboració publicoprivada, sense ànim de lucre, que té l’objectiu d’impulsar la transformació digital, la digitalització de la indústria i el comerç, l’administració local, la formació, el creixement d’start-ups digitals, la innovació i la competitivitat internacional de les pimes. Tot això, en una aliança publicoprivada sense precedents, entre la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia, la Universitat Oberta de Catalunya, el Consorci Localret, els Ajuntaments de Terrassa, Rubí i Sant Cugat del Vallès, el Consell General de Cambres de Catalunya i la Cambra de Terrassa. Aquest projecte s’ha sotmès a valoració per part de la Unió Europea, per formar part de la xarxa European Digital Innovation Hubs del Digital Europe Programme, com a hub a Catalunya.

La benvinguda ha anat a càrrec de la presidenta de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, que en la seva intervenció ha remarcat que confia que aquesta iniciativa “sigui un pas endavant en la transferència de coneixement, en donar suport a les empreses per adaptar-se a la revolució tecnològica, en un projecte ambiciós que vol unir tecnologia, modernitat, món empresarial i administració pública; un pont entre el sector privat i el sector públic”.

Línies estratègiques i d’acció del Digital Impulse Hub

Tot seguit, Josep Prats, director gerent de la Cambra de Terrassa; i Anna Pajarón, responsable de Projectes Internacionals de la Cambra de Terrassa, entitat coordinadora del Digital Impulse Hub, han presentat les característiques del DIH, com a aliança constituïda com a centre d’innovació digital que engloba les quàdruple hèlix: ciutadans, empreses, administració local i centres de competència. “La capil·laritat del DIH pot arribar a més de 630.000 empreses, representades pel Consell General de Cambres i la Cambra de Terrassa, més de 850 municipis i entitats municipalistes, amb la incorporació de Localret i els Ajuntaments de Terrassa, Rubí i Sant Cugat del Vallès i 263 centres de competència (211 de la Universitat Politècnica de Catalunya i 52 de la Universitat Oberta de Catalunya)” ha expressat Anna Pajarón, i es farà a partir d’una estructura sòlida de serveis orientats a la digitalització.

Així mateix, s’han presentat les línies estratègiques del Digital Impulse Hub, que són les següents:

 • Sensibilització, formació, orientació i assessorament a les pimes i als municipis catalans en la transformació digital.
 • Sensibilització i demostració de les noves tecnologies i solucions digitals.
 • Innovació i promoció de solucions EduTech.
 • Sensibilització, innovació, prova, experimentació i adopció de noves tecnologies digitals del sector audiovisual i indústria creativa.
 • Digitalització de la internacionalització: e-commerce, e-marketing i e-business, i la seva aplicació en la internacionalització de les pimes (coordinat amb l’Enterprise Europe Network).
 • Formació avançada en digitalització i foment del talent digital.
 • Ecosistema i xarxa del Digital Impulse Hub:
  • Detectar necessitats i solucions tecnològiques dels diferents sectors objectiu.
  • Col·laboració entre les entitats que formen part del Digital Impulse Hub.
  • Col·laboracions amb els diferents hubs de la xarxa European Digital Innovation Hubs.

L’acte també ha comptat amb una conferència de Xavier Ferràs, professor al Departament d’Operacions, Innovació i Data Sciences a ESADE i professor doctor a la Universitat Ramon Llull, que ha exposat ítems sobre digitalització i R+D, i ha explicat quina és la nova globalització i els nous “divers”, així com la necessitat que tenim per adaptar-nos a la nova era digital amb la tecnologia, amb inversions en innovació. Tot un recorregut pel passat, present i futur de la innovació.

Punt de vista de l’administració local, les universitats i les cambres catalanes participants al Digital Impulse Hub

Després, ha intervingut Jaume Oliveras, president de Localret, consorci format per les administracions locals de Catalunya per actuar davant el desenvolupament de les xarxes, telecomunicacions i l’aplicació de les TIC en la millora dels governs locals, amb més de 850 municipis adherits.

Jaume Oliveras ha remarcat que una de les claus d’aquest projecte és la col·laboració entre administració, universitat i empresaamb l’objectiu de promoure la innovació i la transferència de coneixement a la petita i mitjana empresa i als ajuntaments”. A més, ha destacat la necessitat que el teixit empresarial confiï en el món local en aquest objectiu ja que “la transformació digital de les empreses i de les administracions públiques és un dels reptes més importants i urgents que enfrontem com a societat”.

Per la seva part, Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha recalcat: “hem de ser capaços de transferir el coneixement a l’empresa, posar la tecnologia digital a l’abast de tothom, i el Digital Impulse Hub ha de ser un punt de trobada entre les empreses i el talent universitaris”. El rector de la UOC, Josep A. Planell, entre d’altres aspectes, ha fet una interessant reflexió sobre la innovació: “sovint oblidem que la innovació més valuosa és aquella que arriba en el moment adient”.

La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de Jaume Fàbrega, president del Consell General de Cambres de Catalunya, i de Jordi Ballart, alcalde de Terrassa. El president de les cambres catalanes, aglutinadores de les empreses catalanes, ha destacat: “aquest és un projecte de persones, perquè quan parlem de digitalització i millora de les empreses sempre hem de tenir en compte les persones” i ha afegit que “podem, volem i estem obligats a treballar per promoure la transformació digital del nostre teixit empresarial”.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha fet la darrera intervenció en la que ha destacat l’important paper de l’administració local en els objectius del Digital Impulse Hub i ha remarcat: “Des de Terrassa sentim orgull per participar en aquest projecte i per construir una estratègia que trenqui amb barreres, en aquest cas digitals”.

Posteriorment, en declaracions als mitjans de comunicació, Ramon Talamàs, president de la Cambra de Terrassa, que ha estat l’entitat coordinadora del Digital Impulse Hub, ha destacat que “aquest projecte vol aprofitar les tecnologies per a un procés de transformació digital de les pimes i de les administracions públiques i aquesta iniciativa de col·laboració publicoprivada, que vam iniciar l’any 2019 i en el que hem anat teixint aliances, ha tingut com a fruit un projecte, el Digital Impulse Hub, en el que avui ja comptem amb una corona formada per les entitats fundadores i col·laboradores, en un ecosistema en el que poden aportar un gran valor afegit a aquest hub digital en pro de la transformació digital de les pimes, de la indústria i de l’administració local a Catalunya”.

Les entitats col·laboradores

A més de les entitats fundadores, l’ecosistema del Digital Impulse Hub compta amb les següents entitats com a col·laboradores: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Ajuntament de Tarragona, CaixaBank, Clúster Audiovisual de Catalunya, Comertia, Datision, EdutechCluster, Enterprise Europe Network (EEN), GenTIC, GFT, IMANcorp Foundation, La Salle Universitat Ramon Llull, Ricoh, Seed&Click!, TecnoCampus, Telefónica, Universitat de Girona i Universitat Rovira i Virgili.

A més, el Digital Impulse Hub compta amb la següent xarxa internacional de col·laboradors: Digital Accelerator of Latvia (Letònia), Digital Innovation Zone Romania (Romania), EDIH HPC-DA (Alemanya), EDIH ON (Alemanya), EDIH4URBANSAVE Hamburg (Alemanya), EDITH South Hesse (Alemanya), EDTech Station (Bèlgica), GRdigiGOV (Grècia), Rebrain Western Greece (Grècia) i Smart Secure Cities (Polònia).

Vídeo del Digital Impulse Hub

Podeu veure el vídeo projectat durant l’acte del Digital Impulse Hub en el següent enllaç

 

Contacte per a declaracions:

– Albert Moreno, Comunicació Cambra de Terrassa: Telèfon: 678 754 207 – amoreno@cambraterrassa.org

 

Descarregar la notícia

Close Menu