Skip to main content

Posant en pràctica la teoria de Darwin

Miquel Serracanta, vocal del Comitè Executiu de la Cambra de Comerç de Terrassa

 

Fa poques setmanes es van complir 163 anys de la formulació d’una teoria que es considera el fonament de la biologia evolutiva i que, des d’aleshores, ha inspirat el món empresarial, sens dubte molt impactat per l’exponencial evolució de l’entorn en aquestes darreres dècades.

Aleshores, l’anglès Charles Darwin va determinar que les espècies que millor s’adapten a les circumstàncies del moment són les que sobreviuen en el temps, per davant de les més fortes.

En el món actual, a l’aplicació pràctica d’aquesta teoria evolutiva, les empreses i els seus col·laboradors externs (principalment proveïdors i clients), n’hi diuen: “Renovar-se o morir“.

Dues dècades després d’aquesta transcendental afirmació de Darwin, van néixer institucions fonamentals per al desenvolupament econòmic del nostre país: la primera Cambra de Comerç catalana es va fundar a Terrassa el 1886; aquest estiu en farà ja 137 anys. La seva demarcació inclou, addicionalment a la de Terrassa, 11 ciutats més, entre les quals destaquen per impacte econòmic Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal. El seu cens inclou més de 35.000 empreses i autònoms de totes les mides i sectors d’activitat, tant primària com secundària i terciària.

Com a nou empresari “sobrevingut” des del 2009, no ha deixat de sorprendre’m la millorable capacitat d’atracció que hem tingut -en general- totes les cambres de comerç catalanes vers alguns professionals, empreses i, especialment, vers tota la ciutadania en general.

En el web de la nostra Cambra trobem ben definit el nostre objectiu: “La Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa és una entitat de serveis compromesa amb el desenvolupament econòmic de la demarcació que té com a finalitat oferir informació, assessorament i formació per millorar la gestió de les empreses en l’àmbit local, nacional i internacional”.

Després de més de 25 presidents al capdavant de la nostra institució en aquestes quasi 14 dècades d’existència, considero que encara tenim l’oportunitat d’assolir un major reconeixement com a entitat de referència en aquesta triple tasca d’informar, assessorar i formar les empreses a les quals devem la nostra existència.

Deixeu-me que comparteixi per a què i com:

En la meva humil opinió un punt fonamental és el d’augmentar la col·laboració amb moltes empreses que, de forma privada, es dediquen en el seu dia a dia a aquesta triple tasca (mitjans de comunicació, assessors i consultors, escoles de negoci i formatives, i altres empreses de serveis). La Cambra no competeix amb elles, sinó que el que vol és coopetir, aquest nou verb que es defineix com a col·laborar amb el qui podries considerar d’entrada com a “enemic”, però aplicant una estratègia real pràctica de “guanyes-guanyo”. Es tracta de fer-nos mútuament més forts.

És una tasca gegantina, ja que requereix unir esforços amb les altres empreses i entitats empresarials, sense competir contra la resta d’empreses que formen el teixit de la demarcació. Això va d’exercir un lideratge cooperatiu i col·laboratiu basat en el consens, l’escolta activa i la no confrontació, i evitant l’obsolet presidencialisme aplicat per algunes entitats, que els ha portat a perdre el pols del mercat actual i a quedar-se en orsai permanent.

Així doncs, des de la Cambra de Comerç de Terrassa veiem un futur allunyat dels models tradicionals patriarcals de les dècades dels setanta i els vuitanta, sota els quals es van formar molts dels actuals dirigents executius del nostre país i que, avui en dia, són caducs a ulls de qualsevol jove mil·lennista, que són els qui dirigiran les nostres empreses i institucions en les dècades vinents.

És doncs, hora del canvi, sens dubte, d’estar preparats per escoltar aquesta nova generació de joves preparats, incloent-hi finalment de forma inequívoca les dones empresàries que, si bé per nombre són encara un percentatge molt inferior al que els correspondria en institucions i empreses de referència, per qualitat estan absolutament preparades per dirigir-les amb èxit.

A la Cambra ens encanta la diversitat en el nou món empresarial i hi donem suport absolutament.

Aconseguir una veritable transformació positiva de la nostra economia des d’una Cambra més coneguda, oberta, plural, diversa i igualitària és, indubtablement, el que garantirà que aconsegueixi sobreviure uns altres 100 anys, com aquelles espècies de Darwin més adaptables als seus complexos entorns.

Close Menu