Skip to main content

PLA DE RECUPERACIÓ QUE GUIARÀ L’EXECUCIÓ DELS NEXT GENERATION EU

El passat dimarts 27 d’abril, el Consell de Ministres va aprovar el Pla de recuperació que guiarà l’execució dels fons europeu de recuperació NEXT GENERATION EU.

Després d’aquest tràmit, el pla s’enviarà aquesta setmana a Brussel·les per a la seva avaluació per part de la Comissió Europea, en un termini màxim de dos mesos. A partir d’aquest moment, es preveu que es podrà optar a aquests fons europeus.

El govern espanyol ha presentat el Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència, que mobilitzarà un total de 72.000 milions d’euros durant els propers tres anys. Aquests fons europeus suposen una oportunitat històrica que permetrà no només la superació de la crisi i la recuperació de l’ocupació, sinó que facilitarà la modernització de l’economia espanyola, apostant per una recuperació verda, digital, inclusiva i social.

Els ministeris han començat a publicar convocatòries d’ajudes i subvencions en aquest marc dels mecanismes de recuperació i resiliència.

L’estructura d’aquest pla es reparteix en 3 nivells:

 1. 4 pilars o quatre grans directrius, inspirades en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenibles de l’ONU: transició ecològica, transició digital, igualtat de gènere i cohesió social i territorial. D’aquestes directrius s’articulen 10 polítiques tractores
 2. 10 polítiques tractores gran capacitat d’arrossegament
 • Agenda urbana i rural i lluita contra la despoblació.
 • Infraestructures i ecosistemes resilients.
 • Transició energètica justa i inclusiva.
 • Una administració per al segle XXI.
 • Modernització i digitalització de l’ecosistema de les empreses.
 • Pacte per la ciència i la innovació i reforç del Sistema Nacional de Salut.
 • Educació i coneixement, formació contínua i desenvolupament de capacitats.
 • Nova economia de les cures i polítiques d’ocupació.
 • Impuls de la indústria de la cultura i l’esport.
 • Modernització del sistema fiscal per a un creixement inclusiu i sostenible.
 1. Aquestes deu palanques recullen els trenta components que articulen els projectes coherents d’inversions i reformes per a modernitzar el país. Encara que la majoria d’ells tenen caràcter horitzontal, per al conjunt de l’economia, alguns estan específicament dirigits a impulsar la modernització de sectors tractors, com el comerç, el turisme, l’agroalimentari, la salut, l’automoció o les pròpies administracions públiques.

A continuació es recull un quadre de les deu palanques i els 30 components. Podeu accedir al quadre AQUÍ

El pla recull, mitjançant 212 mesures, de les quals 110 són inversions i 102 són reformes, i es mobilitzaran prop de 70.000 milions d’euros en el període 2021-2023.

Es destaca els reptes i objectius que es contempla a la guia publicada pel govern i que es descriuen en el següent document d’Inversions i reformes.

Close Menu