Skip to main content

OPTIMISTES DE MENA


Miquel Serracanta, vocal del Comitè Executiu de la Cambra de Comerç de Terrassa

El positivisme es considera una virtut per a qualsevol activitat personal o professional que fem. Els treballadors, ciutadans i esportistes que tenen aquesta habilitat més ben desenvolupada assoleixen millors resultats gràcies a la seva resiliència i capacitat de superació en els moments complicats, que sempre n’hi ha.

Catorze mesos després d’una fortíssima sotragada global que ha provocat la major limitació de llibertats arreu del planeta -des de les grans guerres mundials-, sembla que estem a punt de recuperar els moments viscuts abans d’aquell 13 de març del 2020. Ja (gairebé) ho tenim! Així és com em sento, de positiu, i vull compartir-ho en unes breus línies.

La setmana passada, el famós índex de rebrot es va col·locar al llindar dels 100 punts (a 104 concretament), xifra objectiu segons ens han anat dient els experts, els polítics i els comunicadors com la necessària per dir que la pandèmia està sota control. Pensem que vam arribar a estar per sobre dels 1.000 punts durant alguns dies d’octubre del 2020.

Tota la ciutadania mundial s’ha hagut de sacrificar durant un llarguíssim període de temps suportant mesures molt antipopulars i que han limitat de forma extrema les nostres llibertats individuals, han provocat malalts, morts i també un dany extrem en molts sectors d’activitat econòmica, especialment en l’hostaleria i el comerç.

És en aquests moments, just abans de l’estiu (amb pràcticament el 40% de població catalana vacunada de la primera dosi de vacunes i un 20% ja immunitzada amb la segona dosi), que cal plantejar alliberar-nos completament d’algunes de les restriccions imposades. En aquest cas, eliminar l’ús obligatori de la mascareta pel carrer sens dubte marcarà un abans i després per a tots, fent la nostra vida de nou més humana i propera. Poder veure somriures a les cares dels altres serà fonamental perquè tots i totes ens animem!

Diuen que els optimistes sempre tenen un pla per a fer que les coses passin i que, d’altra banda, els pessimistes només aporten excuses per a no fer res. Així doncs, ara és temps d’actuar, prioritzant les actuacions clau per a la recuperació social i econòmica. Cal deixar les excuses que només frenarien la recuperació. Des de la Cambra de Terrassa estem compromesos amb el país i la societat, i volem ser catalitzadors de la recuperació del teixit empresarial de tots els sectors econòmics. Demanem als empresaris i les empresàries que ens sol·licitin ajuda i que utilitzin els serveis que oferim a les més de 33.000 empreses i autònoms de la nostra àmplia demarcació. Treballant braç a braç ens en sortirem més aviat.

M’agradaria compartir unes breus recomanacions per aconseguir junts una nova dinàmica social i econòmica més positiva per a tothom, en aquests propers mesos:

  1. Viatgem i gastem els nostres diners en hostaleria i comerç de proximitat, i d’aquesta manera donem una injecció de moral i diners als nostres conciutadans que més han patit.
  1. Escoltem-nos molt els uns als altres, recuperem la interacció social amb un somriure i tinguem converses amables i positives.
  1. Fem activitats a l’aire lliure, evitem els llocs tancats amb poca ventilació i així facilitarem encara més l’erradicació del virus.
  1. Deixem-nos de la negativitat contínua de parlar només del virus i actuem amb respecte, però sense por. L’estem vencent, ja.
  1. Col·laborem amb el teixit empresarial aconsellant i mentoritzant els que tenen menys experiència o que pateixen dificultats: els nostres consells, junt amb unes paraules d’ànim, ajuden molt més del que ens pensem i tenen sempre un efecte multiplicador positiu en tota l’economia.

Els humans optimistes creen entorns positius i amb efectes col·laterals beneficiosos per a la comunitat, mentre que els pessimistes només creen un llast que no ajuda a la recuperació. Col·laborem amb els primers i mostrem als segons els avantatges associats a l’optimisme continuat.

Vull concloure aquestes breus reflexions amb unes paraules d’un dels personatges històrics més coneguts de l’època moderna, qui amb la seva valentia en la presa de dures decisions va salvar Europa de la continuïtat del flagell del feixisme, en Winston Churchill. Ell va dir una vegada que “un pessimista veu la dificultat en cada oportunitat; un optimista veu l’oportunitat en cada dificultat”.

Aprenguem lliçons d’aquestes experiències passades i col·laborem a assolir la ràpida recuperació del nostre país, encarant amb visió positiva i optimisme aquest estiu del 2021 que serà el del nostre reeiximent després d’una llarga etapa de patiment i restriccions.

Close Menu