Skip to main content

LES CAMBRES VOLEM UN PAPER ACTIU EN EL NOU PACTE NACIONAL PER A LA INDÚSTRIA


Ramon Talamàs, president de la Cambra de Comerç de Terrassa

Quan l’any 2017 es va constituir la Taula pel Pacte Nacional per a la Indústria, incomprensiblement les cambres no hi van estar convocades. Ara, el Molt Hble. Conseller d’Empresa i Treball, el Sr. Roger Torrent, en una de les seves primeres declaracions en prendre possessió, va assenyalar la voluntat de convocar una Taula per establir un nou pacte, tot manifestant la necessitat d’escalar més amunt i evitar quedar, com va passar en l’edició esmentada, només amb un document d’intencions i algunes fotos.

Davant d’aquest anunci, des de la Comissió d’Economia Circular, Indústria i Competitivitat (CECIC) del Consell General de Cambres de Catalunya (CGCC), que conjuntament amb les cambres de Manresa, Tortosa i Valls liderem des de Terrassa, vàrem enviar-li una carta per demanar que en aquest nou pacte les cambres hi fóssim lògicament presents. D’entrada han escoltat la nostra sol·licitud i ens han atorgat un dels trenta-vuit llocs en la taula, que ha d’esdevenir un element de participació i validació de les propostes que elaborin els diferents grups de treball.

La sessió constituent d’aquesta nova taula va tenir lloc el passat 17 de setembre i vaig tenir l’honor d’assistir-hi personalment, representant el CGCC. Presidida pel referit conseller, la intervenció principal la va realitzar la nova directora general, la Sra. Natàlia Mas, qui va assenyalar com a objectiu principal “impulsar el desenvolupament industrial, amb mesures a curt i llarg termini per donar resposta als reptes conjunturals i estructurals, amb un enfocament decidit cap a la sostenibilitat i la digitalització, amb l’objectiu de fomentar una indústria avançada tecnològicament en la recerca de valor compartit”.

Amb la voluntat de poder enllestir l’elaboració bàsica abans de tancar l’any, la directora va establir els grups de treball Sostenibilitat, Energia i Economia Circular; Digitalització, Indústria 4.0, Innovació i Internacionalització; Capital Humà, Ocupació Industrial i Formació; Infraestructures; i Finançament i Dimensió Empresarial, i va fixar només representants del Govern i dels dos principals sindicats i patronals per formar-ne part, proposta que personalment vaig demanar revisar, requerint també la nostra participació. Tant el Col·legi d’Enginyers i el Col·legi d’Economistes, com els representants d’associacions municipals, igualment membres de la Taula, van secundar la meva intervenció i van sol·licitar la presència de llurs institucions, i van obtenir la conformitat de la Taula.

Aquesta nostra voluntat de presència i treball ja l’hem aplicat en la revisió del funcionament de la CECIC que recentment hem realitzat, estructurant els grups de treball Sostenibilitat i Economia Circular; Logística, Infraestructures Industrials i Mobilitat Sostenible; Digitalització i Innovació; Finançament i Dimensió Empresarial; Indústria, Automoció i Formació Professional; Transició Energètica; i Indústria Alimentària, i n’hem aparellat representants en els grups del Pacte.

De feina no ens en falta, i per això requerim la col·laboració de tots, principalment a l’hora de fer-nos coneixedors de necessitats i estratègies necessàries per a una aportació positiva a la indústria catalana i poder, conjuntament, superar de llarg l’actual contribució del 19% al PIB català, donada la seva capacitat tractora en ocupació sostenible i de capacitat. Com també es va demanar en la trobada, una adequada dotació en els pressupostos de la Generalitat esdevé del tot necessària per aconseguir-ho.

Close Menu