Skip to main content

LA DIGITALITZACIÓ DE LES ADMINISTRACIONS


Ramon Talamàs, President de la Cambra de Comerç de Terrassa

Conscients de les necessitats d’avançar en digitalització de tot el teixit socioeconòmic i de les administracions properes, des de la Cambra hem estructurat el Digital Impulse Hub al qual s’hi ha sumat els Ajuntaments de Rubí, Sant Cugat del Vallès i Terrassa, el consorci Localret, i el Consell General de Cambres de Catalunya. En el mateix hi participen, també com a socis fundadors, l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual, el Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia, ambdós de l’àmbit de la UPC, i la Universitat Oberta de Catalunya. El mateix s’ha presentat com a candidat al Digital Europe Programme, que marcarà les actuacions en el marc europeu de la digitalització durant el període 2021-2027.

És en aquest marc d’actuacions i necessitats, la notícia que l’Ajuntament de Terrassa hagi optat per prescindir de les notificacions i comunicacions en paper (vegeu més avall la notícia) relatives als pagaments de tributs i altres ingressos de dret públic, substituint-les per notificacions electròniques quan vagin adreçades a persones obligades a rebre-les per canals digitals, en especial les persones jurídiques, és un exemple que el camí cap a la digitalització permet guanyar en eficiència i en eficàcia, ja que es redueix el temps en què la ciutadania, empreses i professionals s’assabenten del contingut de la notificació, els facilita l’accés a tots els documents associats d’una forma àgil i senzilla i, alhora, permet reduir els recursos públics emprats. Amb tot, cal tenir en compte les desigualtats que sorgeixen per les diferències a l’accés i a la gestió de les tecnologies, tant particulars com empreses, amb la denominada “bretxa digital” doncs el desplegament de la fibra òptica no arriba encara a tot el territori de la mateixa manera i no tothom té accés a les noves tecnologies. Urgeixen inversions en xarxes per minimitzar les diferències entre territoris, així com formació en aquest camp.

Volem encoratjar a aquelles empreses que encara no ho hagin fet per tal que facilitin les seves dades de contacte a l’administració, alhora que també encoratgem a la resta d’administracions que encara no ho hagin fet a continuar l’esforç de l’Ajuntament de Terrassa. És ben cert que la mida i recursos de cada administració influirà en gran mesura en la seva capacitat per realitzar aquesta transformació digital, sobretot pel que fa als ajuntaments de les poblacions més petites, el que ens reforça en la creació i objectius del Digital Impulse Hub. No perdem de vista que una de les prioritats de la Unió Europea és, també, la digitalització de l’administració i del sector públic.

 

Campanya informativa de l’Ajuntament de Terrassa

Des del 15 de juliol de 2020 l’Ajuntament de Terrassa ha eliminat les notificacions i comunicacions en paper relatives a pagaments de tributs i altres ingressos de dret públic substituint-les per notificacions electròniques quan vagin adreçades a persones obligades a rebre-les per canals digitals, en especial les persones jurídiques. No obstant, com a mesura transitòria, s’ha continuat notificant en paper a les persones jurídiques de les que no es disposaven dades de contacte, però, a partir de l’1 de desembre aquesta mesura temporal ja no es porta a terme i, en aquest sentit, totes les notificacions adreçades a persones obligades a relacionar-se electrònicament amb l’administració, es faran només de forma electrònica, tinguin o no dades de contacte registrades. Això vol dir, indefectiblement, que les empreses que no hagin facilitat aquestes dades no rebran cap avís de l’existència de la notificació.

Per solucionar aquesta situació, cal accedir a “La Meva Carpeta” de la Seu Electrònica i actualitzar les dades de contacte electrònic a l’apartat “Dades de Contacte“.  En cas de no disposar d’identificació digital per accedir a “la meva carpeta”, les persones físiques ho podran fer aconseguint l’Idcat mòbil (per al qual només es necessita el DNI, telèfon i dades de la targeta sanitària (Catsalut).

Des de “La meva Carpeta” tothom pot consultar les notificacions disponibles, gestionar rebuts pendents i cobrats, obtenir certificats i justificants de tot tipus, i tot de forma gratuïta i sense necessitat de desplaçaments. Per tot això, l’Ajuntament recomana l’ús de la notificació electrònica a tota la ciutadania, i no només a les persones que estan legalment obligades.

Close Menu