Skip to main content

LA COVID-19, L’ONLINE I LA INTERNACIONALITZACIÓ


Albert Ventura, Vocal del Comitè Executiu de la Cambra de Terrassa

Sovint es diu que la COVID-19 està sent un accelerador de moltes tendències que ja venien, i que això tindrà un fort impacte en l’economia i que canviarà molts hàbits de treball, de  consum, etc. És a dir, que la COVID-19 ha donat molta velocitat a coses que segur que acabarien passant, però ara resulta que ja les tenim aquí.  Llavors, davant d’això, què hem de fer?  Doncs adaptar-nos com més ràpidament millor als canvis i aprofitar les oportunitats que ens vindran.

Avui vull fer referència a un tema que estem vivint les últimes setmanes i mesos, i que és el creixement exorbitant de l’online per la COVID-19, amb l’impacte que pot tenir en la internacionalització de les nostres empreses.

La primera dada que us vull donar és que en el G5, i  durant el tancament de les botigues, en el nostre sector de  joguines  l’online va multiplicar per quatre les seves vendes i, un cop tot obert, les està duplicant… Això és una demostració claríssima que la COVID-19 ha accelerat aquesta tendència. I, això, quin impacte té sobre les exportacions?  Doncs pot tenir un impacte positiu i un altre de negatiu si no es gestiona bé…

  1. Impacte negatiu

Molts operadors online són transnacionals, com Amazon, Aliexpress o eBay. Llavors, si no tens filials pròpies en els països en què operen es fa molt difícil controlar les polítiques comercials i de màrqueting, ja que els PVP poden variar molt entre països. Aquí és molt i molt recomanable actuar molt alineats amb els distribuïdors, ja que, en cas contrari, els famosos “algoritmes “ compren en el país més barat i ho van repartint per tots els mercats, de manera que la situació es torna bastant incontrolable.  Si no es poden alinear els distribuïdors, el més recomanable seria  centralitzar la venda en aquests grans operadors des de la central, des d’on controlar tot el procés, i després compensar els distribuïdors amb unes comissions per la venda feta a cada país. Si no es controlen aquests grans operadors, el caos està assegurat però, el missatge positiu és que es poden controlar.

  1. Impacte positiu

Aquest creixement tan extraordinari de l’online, a causa de la COVID-19, obre grans oportunitats d’exportar, a través de Marketplace, a petites empreses que via distribuïdors i filials ho tindrien molt complicat per arribar a aquests mercats. En el G5, en aquests moments en productes de consum l’online està ja en el 35/40% del total de la venda en alguns països com UK i Alemanya, i està creixent molt a França, Itàlia i Espanya. Això presenta grans oportunitats per a empreses petites i que tinguin productes atractius, per arribar de forma ràpida i molt més senzilla que abans a mercats grans com Alemanya, França, UK…i amb preus més competitius, ja que no passes per un distribuïdor. En el primer any és recomanable començar per Amazon, ja que és l’operador transnacional que té més quota de mercat en el G5 i ara s’està estenent per Holanda, Polònia…., però en una segona fase no ens hem d’oblidar d’Aliexpress i eBay.

Crec sincerament que, quant a l’exportació de les nostres empreses, el creixement de la venda online a escala internacional presenta moltes més oportunitats que riscos. El que passa és que el comerç tradicional patirà molt i s’ha d’espavilar també molt, però això és un altre tema i que obriria un altre debat diferent.

Salutacions i gràcies.

Close Menu