Skip to main content

La Cambra t’apropa a Rússia

Han passat més de dos anys des que la Unió Europea i Rússia van entrar en l’espiral de sancions i represàlies comercials, arran de la guerra a Ucraïna. No obstant això, existeix, encara avui, molt desconeixement pràctic sobre quins productes no es poden exportar a Rússia i quins productes estan sotmesos a restriccions. De fet, s’ha produït més d’un cas, d’empresaris que han deixat de pensar en Rússia com a destí comercial creient erròniament que els seus productes estaven afectats per les sancions.

El president rus, Vladímir Putin, ha prolongat fins a finals de 2021 l’embargament alimentari imposat, en resposta a les sancions adoptades per la Unió Europea (UE), Estats Units i altres països, pel paper adoptat per Rússia en el conflicte ucraïnès. El decret presidencial ordena prorrogar fins al 31 de desembre d’aquest any “les mesures econòmiques especials” per garantir la seguretat de país.

D’aquesta manera, Rússia manté la prohibició a les importacions de productes alimentaris procedents dels països que van sancionar a alts funcionaris, bancs, empreses i petrolieres russes després de l’annexió russa de Crimea i l’esclat de la guerra al Donbas, est d’Ucraïna (2014). Als productes carnis, lactis, peix, verdures i fruites, es van afegir, el 2017, porcs vius i diversos subproductes i greixos animals justificant-ho com a mesura proteccionista encaminada a protegir el mercat agroalimentari rus, incapaç de competir amb les exportacions occidentals. Molts productors russos estan interessats en què l’embargament a Occident es prolongui el major temps possible. No obstant això, Rússia és un país amb moltes oportunitats de negoci i inversió per a les empreses exportadores.

Quines oportunitats de negoci i inversió ofereix el mercat rus?

El país té un alt grau d’importacions, sobretot de sectors com l’automoció, els components i la maquinària industrial. Un altre sector amb potencial és el de les energies renovables. El Govern rus està portant a terme plans d’inversió en renovables, especialment en el sector eòlic. El sector de les infraestructures també té un alt potencial. Actualment, el Pla d’expansió de carreteres que el país està desenvolupant ofereix moltes oportunitats en aquest àmbit.

Rússia és un país amb una cultura de negoci molt jeràrquica, però a la vegada, molt assertiva i molt fidel. Cal preparar bé l’argument de venda i cal conèixer bé el sector i els requeriments d’entrada abans de fer qualsevol intenció de prospectiva de mercat.

La Cambra de Terrassa té una àmplia expertesa en el mercat rus i, des de fa molts anys, analitzem les possibilitats i potencial dels productes, fem la cerca de possibles clients, organitzem agendes de reunions comercials i acompanyem a les empreses a fer-hi negoci.

L’accés d’entrada a mercats de la mà d’entitats amb molta experiència, rendibilitza i facilita les accions de prospectiva per a qualsevol empresa. Valora la possibilitat de vendre a Rússia. Contacta’ns, analitzarem el teu potencial i t’ajudarem a accedir-hi.

 

Iolanda Pujol
Responsable de l’àmbit de Comerç internacional de la Cambra de Comerç de Terrassa
Tel: 937339833
e-mail: ipujol@cambraterrassa.org
LinkedIn

Close Menu