Skip to main content
Notícies Cambra

La Cambra fomenta la reflexió sobre les noves tendències en el sector de l’automoció en una jornada d’anàlisi empresarial a la seu de FICOSA

Por 14 febrer, 2018gener 2nd, 2019No hi ha comentaris

En el marc de #cambraopina, el empresaris analitzen l’impacte dels canvis tecnològics i de mobilitat en el futur de l’automoció

LA CAMBRA FOMENTA LA REFLEXIÓ SOBRE LES NOVES TENDÈNCIES EN EL SECTOR DE L’AUTOMOCIÓ EN UNA JORNADA D’ANÀLISI EMPRESARIAL A LA SEU DE FICOSA INTERNACIONAL

La Cambra fomenta la reflexió sobre les noves tendències en el sector de l'automoció en una jornada d'anàlisi empresarial a la seu de FICOSA

Terrassa, 14 de febrer de 2018. Les innovacions més rellevants en el sector de l’automoció i els canvis que condicionen l’evolució d’un dels sectors més competitius i estratègics de l’economia catalana han estat en el centre de l’anàlisi empresarial que es va celebrar ahir 13 de febrer en el marc d’una jornada organitzada per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa a la seu de Ficosa Internacional, a Viladecavalls, i que va ser conduïda per Carles Pons, vicepresident de la Cambra de Terrassa.

L’empresa internacional dedicada al desenvolupament i producció de sistemes i components per a automòbils ha acollit una sessió de reflexió que, sota el paraigües del baròmetre d’avaluació de l’impacte empresarial #cambraopina sobre temes d’actualitat econòmica en format presencial, ha reunit un total de 30 directius i experts que han analitzat l’impacte dels canvis tecnològics i de les noves tendències en mobilitat en el futur de l’automoció. Així, Ignasi Castelló, director de la Unitat de Negoci de Sistemes de Comandament i Control, de FICOSA han exposat la visió de l’empresa pel que fa a l’evolució del sector de l’automoció fent especial èmfasi en el cotxe autònom; Joan Pallisé, director de Producte de Vehicle Elèctric de CIRCUTOR, va incidir en l’impacte de l’evolució en el sector del vehicle elèctric; Ferran Verdejo, gerent del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya, va plantejar una visió més global sobre els canvis en el sector de l’automoció; i, finalment, Marc Soler, subdirector de convenis de cooperació educativa de l’EPSEM UPC-Barcelona Tech, centre que impulsa el nou Grau en Enginyeria d’Automoció, va tractar sobre els nous perfils professionals.

Quines són les expectatives de futur del cotxe autònom, si el motor elèctric substituirà el motor de gasolina, quins canvis produirà el cotxe del futur en l’urbanisme, les noves tendències en l’ús compartit o individual dels vehicles o quins processos de reconversió es produeixen dins del sector de l’automoció, així com les noves tendències en el concepte de mobilitat, han estat algunes de les qüestions que s’han abordat en la jornada. Pel que fa a l’evolució del sector, el gerent del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya, Ferran Verdejo, va ser contundent en afirmar que el futur de la indústria catalana de l’automòbil està íntimament lligat amb l’aprofitament de les oportunitats que proporcionen els canvis tecnològics i per això “cal tenir un paper important en el desenvolupament del vehicle elèctric i els seus components”. Per a Verdejo, l’any 2018 es presenta amb una perspectiva positiva pel que fa a negoci i ocupació, amb uns increments previstos del 6 i el 4%, respectivament.

Ignasi Castelló, directiu de FICOSA, va oferir una visió de l’evolució del futur del cotxe autònom, que respon al acrònim CASE (en anglès Connected, Shared, Autonomous, Electrified). Per a Castelló, “aquesta evolució, que té uns impactes molt més enllà del sector d’automoció, tindran incidència, per exemple, en la generació d’espai de places d’aparcament alliberades, el sector del taxi, les necessitats de professionals com, per exemple, advocats, empreses d’assegurances, així com en les llicències de conduir, la senyalització viària, policia, ingressos fiscals per multes, etc”. Durant la sessió es va evidenciar que la incorporació de sistemes de connectivitat i noves tecnologies de seguretat als vehicles condueix a una etapa en què veurem el cotxe connectat, com a pas previ al cotxe autònom, així com un període d’uns anys de convivència entre els vehicles amb sistemes de combustió fòssils, vehicles híbrids i vehicles elèctrics, entre d’altres.

Joan Pallisé, directiu de CIRCUTOR, va afirmar que “el vehicle elèctric és una tecnologia disruptiva” i com a tal, és una innovació que conduirà a canvis profunds. Pallisé va destacar com a aspecte fonamental l’eficiència energètica del motor elèctric respecte dels motors de combustió fòssils “el rendiment dels vehicles normals és del 25%, en canvi, l’elèctric té un rendiment del 90%”. Aquesta eficiència energètica traslladada a un exemple econòmic pràctic es tradueix en què “recórrer 100 quilòmetres amb un vehicle de combustió interna costa 7,43 €, mentre que amb un vehicle de mobilitat elèctrica costa 1,93 €”. Fent una previsió de futur, Pallisé va albirar que abans de 4 anys les vendes del vehicle elèctric al nostre país es situaran entre l’1 i el 4%, és a dir, que hi haurà en circulació entre 10.000 i 40.000 vehicles elèctrics.

Per la seva part, l’EPSEM UPC-Barcelona Tech ha impulsat el nou grau en Enginyeria d’Automoció que contribuirà a afavorir la competitivitat d’un dels sectors més estratègics del país amb una nova generació de professionals enginyers especialitzats amb una visió integral de la indústria de l’automoció i de tota la seva cadena de valor, tant del producte com de la producció i el procés de gestió. Per a Marc Soler, “el de l’automoció és un dels sectors industrials més globalitzats i competitius, constantment s’incorporen innovacions i millores tècniques en aspectes com la seguretat, l’eficiència energètica i la protecció del medi ambient”. El grau en Enginyeria d’Automoció ofereix una formació avançada en matèries tant diverses com ho són el disseny, la ciència dels materials, la mecànica, l’electricitat, l’electrònica i l’ús de les TIC aplicades al món de l’automoció. “Un pes molt important dels estudis es dedica a tecnologies innovadores com, per exemple, la propulsió elèctrica i híbrida o el vehicle autònom i la formació es complementa amb disciplines vinculades a l’organització industrial com, per exemple, la gestió de la qualitat.”

Automoció, un sector estratègic

Segons el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya, del qual en formen part un total de 200 empreses, el sector de l’automòbil representa el 7% del PIB i més d’un terç del PIB industrial a Catalunya. En l’any 2017 es van fabricar més de 500.000 automòbils. Amb un 65% de producció destinada a l’exportació, el sector dóna ocupació a un total d’unes 100.000 persones amb llocs de treball directes i indirectes. De cara al futur, les previsions apunten a un creixement del 6% de la facturació a Catalunya, que anirà acompanyat d’un increment del 4% de l’ocupació, en un entorn en què es produirà una introducció progressiva de les alternatives als combustibles fòssils i un entorn tècnic que es caracteritzarà per una major complexitat mecànica i un increment dels rangs d’eficiència, així com de major accessibilitat.

Descarrega el PDF.

Close Menu