Skip to main content

Celebrada a Sarajevo els dies 4 i 5 d’abril

LA CAMBRA EN LA 6a CIMERA PLENÀRIA DEL PROJECTE EUROPEU GRASPINNO

GRASPINNO promou el desenvolupament sostenible en els processos de contractació pública per a la rehabilitació i millora energètica dels edificis públics

En el marc del projecte europeu, la Cambra de Terrassa ha adoptat una línia d’assessorament basat en una metodologia de gestió sostenible de consum energètic mitjançant l’ús de sistemes de mesura i anàlisi aplicats al consum elèctric a les instal·lacions

La plataforma Transnational Mediterranean Network (TMN) incorpora millores per facilitar contactes comercials entre proveïdors de sistemes d’estalvi d’energia i empreses, així com la participació empresarial en processos de licitació en l’àmbit de l’estalvi energètic

Terrassa, 15 d’abril de 2019. La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa va participar els dies 4 i 5 d’abril en la 6a Cimera dels socis del projecte de cooperació transnacional europeu GRASPINNO, instituït per dissenyar i implementar mecanismes de suport al desenvolupament sostenible en els processos de contractació pública per a la rehabilitació i millora energètica dels edificis públics i les accions de millora en matèria d’eficiència energètica. En aquesta ocasió, la cimera acollida pel Departament de Desenvolupament i Projectes Internacionals del Govern de Zenica, soci bosnià del projecte, va tenir lloc a Sarajevo, capital de Bòsnia & Hercegovina.

En el marc de la trobada, representants de tots els organismes que formen part del projecte van presentar les activitats de capitalització que s’estan implementant a cada un dels països implicats. Es tracta de la definició final de cada una de les accions dissenyades pels diferents organismes en l’àmbit de l’anàlisi energètica, eines de suport en els processos de decisió, instruments d’avaluació i mecanismes d’intercanvi i networking que, sota una metodologia comuna, es posaran a disposició de tots els organismes que els adoptaran, implementaran i difondran a tots els països europeus.

Els àmbits específics d’acció de les activitats que han dissenyat en el marc del projecte transnacional Graspinno, de transferència i intercanvi de coneixement i experiències, són els següents: anàlisi energètica -amb el disseny d’eines i metodologies per a dur a terme millores en edificis a partir de sistemes de mesura i anàlisi-; eines de suport per a la presa de decisions -en processos de contractació pública (eGPP), instruments de finançament, metodologies, etc.-; sistemes d’avaluació verda -amb procediments d’avaluació orientats a garantir estalvi econòmic (LCC)- i eines de networking a través de la plataforma Transnational Mediterranean Network (TMN) -dissenyada per compartir, buscar i trobar informació en tots els àmbits de l’eficiència energètica i les energies renovables-.

La trobada va reunir un total d’11 representants de les organitzacions sòcies del projecte que van fer seguiment de les activitats de capitalització del projecte i analitzar el grau de progrés en la seva implementació, així com planificar les accions futures per abordar els nous reptes en matèria d’estalvi energètic i desenvolupament sostenible. En el marc de les activitats de capitalització, la Cambra dinamitzarà una taula sobre energia a l’espai Àgora en el Market Place de la xarxa d’entitats per a l’impuls de l’economia circular al Vallès Occidental el proper dia 7 de maig de 2019.

La Cambra, assessorament en gestió energètica sostenible

En el marc del projecte europeu, la Cambra de Terrassa ha focalitzat la seva activitat en el desenvolupament de metodologies vinculades a l’anàlisi de la gestió energètica. L’entitat empresarial ha dissenyat una línia de servei adreçada a empreses en l’àmbit de la gestió sostenible del consum energètic basada en el coneixement del comportament energètic de les instal·lacions mitjançant l’ús de sistemes de mesura i anàlisi aplicats al consum elèctric i el seu impacte en el pressupost global de l’empresa.

La Cambra adopta també la Plataforma Transnational Mediterranean Network (TMN), una xarxa transnacional concebuda per fomentar accions de millora en matèria d’eficiència energètica i desenvolupament sostenible en els processos de contractació i aprovisionament de les administracions públiques en l’àmbit energètic. En el transcurs de la trobada a Sarajevo els socis del projecte han introduït millores a la plataforma TMN per facilitar contactes comercials entre proveïdors de sistemes d’estalvi d’energia i empreses, així com la participació empresarial en processos de licitació en l’àmbit de l’estalvi energètic en l’entorn europeu.

La xarxa TMN va començar a ser dissenyada l’any 2014 dins del projecte europeu GRASP, en el qual la Cambra de Terrassa va participar activament liderant el disseny de continguts formatius en matèria d’eficiència energètica i l’impuls d’una plataforma online, marketplace i e-procurement de tecnologies en eficiència energètica i green technologies al mediterrani.

Finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc de la primera convocatòria del Programa INTERREG Mediterranean, el projecte GRASPINNO va ser impulsat l’any 2016 i acull un total de 12 socis de 7 països europeus: Grècia, Itàlia, Espanya, França, Xipre, Bòsnia Hercegovina i Eslovènia. Després de 36 mesos d’implementació, el projecte finalitzarà l’octubre de 2019 amb una conferència que tindrà lloc a Brussel·les.

Descarregar notícia (PDF).

Close Menu