Skip to main content

Programa europeu Erasmus per a Nous Emprenedors

LA CAMBRA CONTINUARÀ GESTIONANT EL PROGRAMA ERASMUS PER A NOUS EMPRENEDORS DURANT 3 ANYS MÉS

La Comissió Europea acaba de renovar el contracte de gestió del programa Erasmus per a Nous Emprenedors a la Cambra, pionera en aquest programa i l’única entitat catalana que l’ha gestionat ininterrompudament durant aquests deu anys

Després de deu anys, el 66% dels participants al programa han acabat constituint la seva pròpia empresa i el 81% dels emprenedors mantenen contacte actiu amb els empresaris mentors d’acollida

Un total de 265 participants entre nous emprenedors i empreses d’acollida en l’edició 2017-2018 del programa, a través de consorci europeu gestionat per la Cambra de Terrassa

Terrassa, 6 de febrer de 2019. El consorci europeu d’entitats que, liderat per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa, gestiona el programa europeu de mobilitat Erasmus per a Nous Emprenedors (Erasmus for Young Entrepreneurs) ha rebut la confiança de la Comissió Europea per renovar el programa per als propers tres anys després del ritme de creixement i consolidació experimentat en els darrers anys. Dissenyat per promoure a nivell europeu l’activitat emprenedora mitjançant l’aprenentatge i la transferència de coneixements a través de l’intercanvi transnacional de nous emprenedors i empreses consolidades europees, l’Erasmus per a Nous Emprenedors ha complert la seva desena edició.

Un total de 265 participants entre nous emprenedors i empreses d’acollida han participat en la darrera edició del programa d’intercanvi europeu de coneixement i experiències entre nous emprenedors i empresaris consolidats. En el període 2017-2018, un total de 133 nous emprenedors han fet una estada en empreses de tot Europa i s’han acollit 132 nous emprenedors en empreses consolidades en el marc del programa.

La Cambra de Terrassa, que des de l’any 2009 ha estat implicada activament de forma ininterrompuda en el programa, ha assumit el rol de liderar el consorci europeu per operar en el marc del programa Erasmus per a Nous Emprenedors des de l’any 2017. L’entitat terrassenca, que s’ha convertit en l’única organització catalana que ha gestionat ininterrompudament el programa en el transcurs dels darrers deu anys, va acollir una trobada Alumni internacional el passat 29 de novembre per celebrar aquesta efemèride que va comptar amb la participació de 26 exparticipants de nou països diferents (Espanya, Itàlia, Bèlgica, França, Alemanya, Eslovàquia, Polònia, Hongria i Armènia).

Balanç de deu anys

Amb ocasió de la celebració dels deu anys de desenvolupament del programa, la Cambra de Terrassa ha elaborat una enquesta per a saber quin ha sigut l’impacte que ha suposat, en l’àmbit professional, aquesta l’experiència per als participants. El 81% dels nous emprenedors manifesta que encara manté contacte amb l’empresari amb qui va fer l’intercanvi i el 34% manté relacions estables de negocis amb el seu empresari mentor. Per la seva part, el 53% dels nous emprenedors asseguren que establiran relacions de negoci amb l’empresari d’acollida en un futur.

El 72% dels nous emprenedors encara no tenien empresa constituïda en el moment de participar en el programa i el 28% restant o bé tenia empresa o era autònom amb menys de 3 anys d’activitat. El 40% dels nous emprenedors participants han creat la seva pròpia empresa i encara mantenen l’activitat; el 14% expressa que té previst crear la seva empresa en els propers sis mesos i el 12%, en els propers dotze mesos.

D’acord amb aquestes xifres, un total de 66% dels participants al programa Erasmus per a Nous Emprenedors hauran acabat constituint la seva pròpia empresa. Per a la Cambra de Terrassa, aquest alt percentatge constata de forma fefaent l’eficàcia del programa de mobilitat europeu a l’hora d’accelerar l’aprenentatge del nou emprenedor per millorar l’estratègia i la gestió del seu nou projecte o futura empresa i la recerca de noves oportunitats de negoci, mitjançant el coneixement de la realitat d’una empresa en funcionament, la millora dels coneixements tècnics, l’accés a un entorn favorable a la creació de negocis en comú amb un empresari d’acollida i l’accés i coneixement de nous mercats europeus i nous procediments de treball.

Pel que fa al perfil del nou emprenedor, del total dels participants actius en el transcurs dels darrers deu anys, el 83% corresponen a menors de 40 anys i el 17% a majors de 40 anys, en el moment d’incorporar-se al programa. Per gènere, el 65% de participants són dones i el 35% són homes.
Un total 40 països participen actualment en el programa Erasmus per a Nous Emprenedors: Albània, Alemanya, Armènia, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Holanda, Hongria, Islàndia, Irlanda, Itàlia, Lituània, Letònia, Luxemburg, Macedònia, Malta, Moldàvia, Montenegro, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Romania, Sèrbia, Suècia, Turquia, Ucraïna i Xipre, a més a més de la recent incorporació de països com els Estats Units d’Amèrica, Israel i Singapur.

 

Descarregar PDF.

Close Menu