Skip to main content

La 4a Jornada d’Internacionalització ha tingut lloc avui, a la seu de la Cambra de Comerç de Terrassa

JOAN TUGORES: “LA GUERRA COMERCIAL I EL BREXIT PODEN SER OPORTUNITATS PER A LA INTERNACIONALITZACIÓ DE LES EMPRESES”

Terrassa, 24 d’octubre de 2019. Joan Tugores ha obert la IV Jornada d’Internacionalització de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa, celebrada avui a la seu de l’entitat i que tenia per objectiu analitzar com pot afectar l’actual conjuntura internacional a les exportacions de les empreses de la demarcació.  El catedràtic d’economia de la Universitat de Barcelona ha aportat una visió “constructiva” sense obviar que la situació és complexa i no està exempta d’incerteses. En la seva opinió, s’ha d’apostar per l’esperança que no es repetiran errors del passat; per la reglobalització -que suposaria salvar la globalització però corregint errors com la no inclusió de determinats sectors socials en el procés, i el no prendre en consideració els efectes mediambientals de la mateixa-; i mantenir la calma davant el clima alarmista de les notícies.

Tugores creu que tant el Brexit com la guerra comercial poden suposar, en realitat, una oportunitat per a la internacionalització de les empreses. Opina que ambdues circumstàncies dibuixaran mercats en què les empreses productives i de serveis, d’un costat i altre, no podran operar, i és el moment que productors i empreses de serveis d’altres països trobin nous espais. La seva recepta: les administracions han de donar suport a les empreses exportadores importants, però treballar al mateix temps per ampliar “la base” ajudant a les petites i mitjanes a explorar el mercat internacional; les empreses han de diversificar els mercats, apostant pel mercat asiàtic i xinès; s’han d’anticipar a les necessitats del consumidor global creant productes que puguin satisfer aquestes necessitats; i, finalment, apostar per formar part de la cadena de valor de productes que es produeixen i comercialitzen en altres països, però que poden necessitar un valor afegit en què les empreses d’aquí són molt competitives, un aspecte en què -en la seva opinió- fins ara s’ha fet molt poca cosa. Així mateix, ha animat als assistents a la jornada a utilitzar els serveis a la seva disposició com les cambres de comerç o l’ICEX per assessorar-se en com fer el procés d’internacionalització de les seves empreses.

En la seva didàctica i documentada intervenció, Joan Tugores també ha reconegut que seria necessari abordar polítiques estructurals per solucionar molts dels problemes actuals, “però políticament no interessa pel rebuig social que això podria provocar”.

José Ignacio Pradas, director territorial de Comerç i d’ICEX de Catalunya; Marta Torrents, advocada especialitzada en comerç internacional, fiscal, tributari i dret duaner -i exsecretària general de la Cambra de Comerç de Terrassa-; Josep Fusté, sales director de DSV Solutions Spain; Joan Carbonell, responsable de cadenes logístiques del Port de Barcelona; Carlos Antonio Gayá, responsable de COMEX de CaixaBank i Pere Porta, especialista en tresoreria de CaixaBank, també han estat ponents d’aquesta IV Jornada d’Internacionalització de la Cambra de Comerç de Terrassa, conduïda pel President de l’entitat, Ramon Talamàs. Una sessió que ha acabat amb un minut de silenci per les víctimes i els desapareguts a la llevantada de la matinada del passat dimarts a Catalunya i amb un espai de networking entre els assistents i ponents.

Revisar contractes i estar atents

 José Ignacio Pradas, director territorial de Comerç i d’ICEX de Catalunya s’ha centrat en les conseqüències del Brexit pels diversos sectors productius i de serveis del país. Ha fet evident que el Brexit, dur o pactat, no ha de suposar en cap cas perdre el mercat del Regne Unit, encara que reconeix que això suposarà increments de costos i un major esforç per part de les empreses. La nova pròrroga fins al 31 de gener suposa, en la seva opinió, guanyar un temps per preparar-se revisant els contractes amb les empreses angleses per eliminar les incerteses de la sortida de la UE, homologant titulacions, i patentant les marques pròpies en els futurs òrgans reguladors del Regne Unit, per afrontar les noves condicions en la millor de les situacions possibles. Marta Torrents, advocada especialitzada en comerç internacional, fiscal, tributari i dret duaner, ha evidenciat el seu coneixement, com a ex secretaria general de la Cambra de Comerç de Terrassa, dels processos i certificacions necessàries per treballar amb països de fora de la UE, puntualitzant que després del Brexit també s’hauran d’aplicar amb les relacions amb el Regne Unit. I va insistir en la necessitat de preparar-se i obtenir totes les certificacions necessàries per facilitar l’exportació, recordant que les cambres de comerç i també els serveis duaners poden col·laborar amb les empreses per superar tot el procés administratiu. En la seva intervenció també ha incidit en oportunitats d’exportació com la de participar en les licitacions d’organismes internacionals, un camp poc explorat fins ara.

Logística i infraestructures

 El sales director de DSV Solutions Spain, Josep Fusté, ha destacat que l’E-Commerce ha influït decisivament en el transport de mercaderies, un sector on els clients són ara especialment exigents en terminis d’entrega, qualitat i preus i ha explicat com les empreses de logística treballen ara amb Big Data o Data Science per planificar la demanda i fer previsions de consums; o com es planifica la utilització de bicicletes i vehicles elèctrics per superar el hàndicap del conegut com “repte de l’última milla” o la distribució de productes a la trama urbana. En relació amb el Brexit ha posat l’exemple de la cadena “Tiger” que ha decidit cobrir la distribució a tota França des de la delegació de la seva empresa a Barcelona, quan fins ara ho feia des d’Anglaterra, per evitar qualsevol incidència amb les noves fronteres.

Joan Carbonell, responsable de cadenes logístiques del Port de Barcelona, en la mateixa línia del procés d’adaptació a les noves necessitats del mercat logístic, s’ha centrat en les millores introduïdes al Port de Barcelona per a automatitzar i agilitzar el seu funcionament i en la iniciativa de sis dels ports més importants del món per treballar junts en la definició del funcionament dels mateixos en el futur. Al mateix temps, plantejar una reivindicació a les administracions i entitats econòmiques en el sentit que un port amb funcionament intel·ligent poc pot fer si no disposa de les infraestructures necessàries -Corredor Mediterrani i connexió ferroviària en el cas del de Barcelona-, o sense “autogestió” per decidir que és el més convenient per a la infraestructura en cada moment.

Finalment, els representants de CaixaBank, Carlos Antonio Gayá, responsable de COMEX i Pere Porta, especialista en tresoreria de l’entitat financera, han recordat als assistents totes les modalitats d’assegurança econòmica disponibles per evitar que les fluctuacions de les divises tinguin repercussions negatives en els balanços de les empreses exportadores. I han pronosticat que les influències negatives de la guerra comercial actual poden tenir una curta durada, especialment pels interessos propis del president nord-americà en presentar-se a la re-elecció en un marc econòmic favorable.

La 4a edició de la Jornada d’Internacionalització ha estat organitzada per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa i ha comptat amb el patrocini de CaixaBank, Port de Barcelona, DSV i Air France-KLM, el suport del programa Europeu Chimera i la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa i la Generalitat de Catalunya a través d’ACCIÓ, l’Enterprise Europe Network i la Comissió Europea, així com de Lúcid Design Agency.

Segueix llegint la notícia (PDF)

Close Menu