Skip to main content

Intel·ligència Artificial, el Machine Learning i el Big Data. El futur ja és aquí

La Intel·ligència Artificial (IA a partir d’ara) suposarà en els propers anys un canvi tan radical com ho va ser la revolució industrial al segle XIX o l’aparició d’Internet al segle XX. Segons la consultora britànica PWC un 30% dels llocs de treball actuals desapareixeran els pròxims 15 anys per culpa de les IA, però alhora, gràcies a elles el PIB mundial creixerà un 14%.

Com afectarà aquest canvi en el teu dia a dia?

Com pots preparar-te per a aquest nou canvi que s’apropa? Doncs sembla que l’anàlisi predictiu i el reconeixement per llenguatge i per veu són dues les aplicacions de la IA amb més potencial per a les empreses, i els sectors que més se’n podran beneficiar són el de les telecomunicacions, el financer, el sanitari, l’educatiu i el turístic. Per una altra banda, les feines que més se’n ressentiran són aquelles que fan servir processos repetitius i que no necessiten creativitat, per exemple, la comptabilitat de factures recurrents o la gestió d’estocs d’un magatzem.

Què és una IA?

Una IA és una màquina que fa servir la intel·ligència artificial per resoldre problemes complexos que serien difícils o fins i tot impossible de solucionar per a un humà. Per a resoldre aquests problemes, les IA fan servir algoritmes, heurística, patrons, normes, Deep Learning i computació cognitiva, entre altres tècniques, per arribar a conclusions vàlides sense intervenció humana directa. No pateixis si no entens la meitat d’aquestes paraules, la realitat és que tu ho fas servir cada dia. Tampoc entens exactament com funciona un cotxe, però cada matí et porta a treballar.

Les IA en el nostre dia a dia

Disposem de moltes IA per al nostre ús diari i algunes d’elles les tenim tan integrades en les nostres feines que ni ens adonem que hi són. Aquest és el cas, per exemple, de Google. Aquest identifica els nostres hàbits i gustos per a ordenar els resultats de les cerques naturals, no només ens mostra anuncis segons els nostres interessos, cosa que també fa, sinó que, fins i tot, les cerques naturals ara són influenciades pel que Google creu que ens agrada. I ja no parlem del servei de recomanació de restaurants, Google és capaç de predir en quin percentatge un restaurant determinat t’agradarà… sempre que hagis participat en la creació de comentaris del servei de restaurants i ell hagi après quins són els teus gustos. Aquí entraríem en el meravellós món dels assistents virtuals, on, Alexa (Amazon), Siri (Apple), Google Assistant, Cortana (Microsoft) i Watson (IBM), en són els principals exponents, presents als nostres ordinadors, mòbils i televisors. Sense anar més lluny, a casa, Google controla l’alarma, les persianes, els llums, la música i cada matí mentre esmorzo em llegeix les notícies que em poden interessar, em diu quant trigaré per arribar a la feina, el temps que farà, m’explica un acudit i em desitja bon dia. Què més es pot esperar d’un assistent? Doncs molt més, però de moment ja anem fent…

Una altra IA que tenim incorporada en el nostre dia a dia és Netflix. Si tenim els perfils ben creats en el nostre televisor, la IA de Netflix aprèn què ens agrada i què no, i cada vegada els suggeriments que en fa són més acurats i més adaptats als nostres gustos. Però a més, les sèries en què Netflix n’és la productora, fan servir el big data que recullen en les visualitzacions de les primeres temporades per fer els guions de les següents… així segur que ens agraden i quedem “enganxats”. Podríem preguntar-nos on queda la creativitat i l’art en aquesta forma de fer els guions… però ho deixarem per un altre moment i un altre entorn.

Ja que hem tocat la creativitat, fixem-nos en un altre tipus d’IA que també fem servir a diàriament, es tracta de les IA de retoc fotogràfic. Aquest és un dels àmbits que més s’està beneficiant de les bondats de la IA, sobretot si ens referim a la postproducció de les imatges. No cal ser un gran fotògraf per assegurar-se que les fotografies no surten borroses, per enfocar bé, per tenir la llum correcte, però tampoc cal ser un crac del disseny per treure de la nostra cara aquell gra que en va sortir justament el dia del casament, per treure les bosses de sota els ulls que delaten les festes dels dijous o per rebaixar una mica el perfil dels meus malucs, que haurien de tenir uns centímetres menys. Tot això ho deixem en mans de la IA de la nostra càmera o del nostre programa de retoc fotogràfic.

En aquest darrer apartat, el del retoc fotogràfic, hi tenen molt a veure les tecnologies del Machine Learning i del Deep Learning: el mòbil capta una foto i, de manera immediata, compara les seves característiques amb una base de dades d’escenes semblants que té al núvol i ens ofereix una millor versió del que veiem en realitat. També ens podríem preguntar si això no és falsejar la realitat… i tant que ho és! Però així és la vida postmoderna.

Les IA i els nous llocs de treball

Ja hem comentat que hi ha uns quants sectors que es veuran molt beneficiats per l’aplicació de la IA en els seus processos interns. En el sector bancari, per exemple, moltes operacions són repetitives, aquestes poden fer realitzades perfectament per una IA, però una IA també pot prevenir el frau comparant patrons, pot prendre decisions sobre a qui donar crèdits i a qui no i pot valorar el risc de qualsevol operació. El Big Data té molt a oferir en aquest sentit tant per a empreses financeres com per a les no financeres. També amb IA i Big Data, es pot personalitzar al màxim l’experiència de qualsevol mena d’usuari a través d’una app, tal com ho fa Netflix, però per als nostres clients. En el món de la sanitat les IA també poden fer bons diagnòstics comparant les casuístiques de tots els pacients de tots els hospitals o poden determinar amb més precisió les possibilitats que un pacient surti d’un coma. En la formació, les experiències d’aprenentatge poden ser personalitzades per a cada alumne al seu ritme i amb el contingut adaptat. En el món judicial, és possible que es puguin acabar els retards en la resolució de sentències… qui sap. Però en tot cas, no ens caldrà esperar gaire per veure com totes aquestes aplicacions es van fent realitat, perquè moltes d’elles ja ho són.

Vols saber com t’hauries de preparar? A més de les IA, el Machine Learning i el Deep Learning, hi ha el Big Data i en general la digitalització de tota la teva empresa i els seus processos. Com tota revolució, també afectarà el teu model negoci i requerirà que l’adaptis. La teva empresa està preparada per aquests canvis?

Alhora, si vols una formació completa, des de la Cambra de Terrassa hem creat el Cicle de Digitalització per a Pimes, que t’ajudarà a aprofundir en matèria de digitalització i anar aplicant els canvis que mica en mica tota empresa requerirà. I no és una qüestió de futur… la necessitat del canvi i de l’adaptació ja són aquí.

Autora de l’article:

Montserrat Peñarroya; Especialista en Digitalització d’Empreses i en innovació en Models de Negocis. És una de les professores del Cursos de digitalització:

 

 

Bibliografia relacionada:

Informe de PWC sobre el desenvolupament de les IA a Espanya: https://www.pwc.es/es/publicaciones/tecnologia/assets/pwc-ia-en-espana-2018.pdf

 Demana’ns més informació a:

formacio@cambraterrassa.org

Close Menu