Skip to main content
Notícies Cambra

Incrementa la participació en el programa europeu Erasmus per a Nous Emprenedors

Por 9 febrer, 2018gener 2nd, 2019No hi ha comentaris

Pionera en el programa Erasmus per a Nous Emprenedors, després de nou anys la Cambra lidera l’intercanvi europeu de coneixement i experiències entre nous emprenedors i empresaris consolidats

INCREMENTA LA PARTICIPACIÓ EN EL PROGRAMA EUROPEU ERASMUS PER A NOUS EMPRENEDORS

Incrementa la participació en el programa europeu Erasmus per a Nous Emprenedors

166 participants entre nous emprenedors i empreses d’acollida en la darrera edició del programa a través de consorci europeu gestionat per la Cambra de Terrassa

Susana Requena, emprenedora d’un petit taller de ceràmica de Sant Cugat del Vallès, participant en el programa: “ha superat totes les meves expectatives”

Terrassa, 9 de febrer de 2018. Un total de 166 participants entre nous emprenedors i empreses d’acollida han participat en la darrera edició del programa de mobilitat Erasmus per a Nous Emprenedors a través del consorci europeu d’entitats que, dirigit per la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa, formen part del programa. L’Erasmus per a Nous Emprenedors està dissenyat per promoure a nivell europeu l’aprenentatge i la transferència de coneixements a través de l’intercanvi transnacional de nous emprenedors i empreses consolidades europees. En el període 2017-2018 un total de 91 emprenedors han fet una estada en un total de 75 empreses de tot Europa. Els nous emprenedors poden tenir de 18 anys en endavant.

Des del febrer de 2017, la Cambra de Terrassa assumeix el rol de líder del consorci europeu que operar en el marc del programa Erasmus per a Nous Emprenedors després que l’entitat terrassenca va renovar el conveni marc de gestió del programa subscrit amb la Comissió Europea per a un període de sis anys en una mostra de confiança de l’organtizació comunitària per la trajectòria de la Cambra en la gestió de projectes en l’àmbit dels intercanvis internacionals. Des de l’any 2009, la Cambra ha estat implicada activament de forma ininterrompuda en el programa europeu Erasmus per a Nous Emprenedors.

Promoure l’emprenedoria a través de l’intercanvi

Des de la perspectiva de la cooperació, a través del programa Erasmus per a Nous Emprenedors l’emprenedor enriqueix la idea de negoci amb l’experiència que pot proporcionar un empresari consolidat al mercat, al mateix temps que aquest es nodreix de noves perspectives del seu negoci, l’oportunitat d’ampliar una xarxa de contactes i conèixer nous mercats o establir accions de cooperació amb socis estrangers.

La Cambra de Terrassa, ha estat gestionant la participació d’empreses catalanes en el projecte com a empresaris d’acollida d’emprenedors europeus, així com la incorporació de nous emprenedors al programa per experimentar una estada en una empresa europea durant un període d’entre un i sis mesos.

El testimoni

Susana Requena, emprenedora d’un petit taller de ceràmica al mateix temps que treballa a l’Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat del Vallès, ha finalitzat la seva estada a Toulouse en el marc del programa Erasmus For Young Entrepreneurs. Amb especial inquietud per aprendre com gestionar tasques creatives d’autoproducció, “l’estada a taller francès d’Ismaël Carré –referent en el sector- ha superat totes les meves expectatives. M’ha ajudat a conèixer el management d’un taller des de la perspectiva d’una empresa, calcular costos i preus de venda, como fer una adequada distribució, com comunicar, com adequar la producció a temporades i tendències, tenir personal contractat per determinades feines, com preparar l’estand per una fira internacional…”

Si bé considera que a nivell tècnic el nivell dels emprenedors a Catalunya és similar amb el que ha pogut observar a França, les professions artesanals i artístiques encara no està prou valorades a la península i l’hàbit de consum d’aquest tipus de producte està per sota de la mitjana europea. “Haver estat treballant a fora durant aquesta etapa, a part de practicar l’idioma i conèixer un altre entorn de tasques creatives, m’ha fet veure que precisament el meu producte ha de sortir fora de Catalunya”, en un context en què per raons culturals i climatològiques, la població generalment practica activitats “indoor” i valora molt l’artesania i els objectes decoratius i utilitaris fets a mà.

L’estada li ha permès valorar especialment com plantejar l’orientació i el posicionament futur del seu propi negoci i consolidar el seu projecte exclusivament dins del comerç online amb producció limitada i assumint el control directe de la creació, fabricació, comunicació i distribució. Pel que fa a la seva experiència, la Susana afirma que “haver d’explicar el meu projecte a l’exterior m’ha fet adquirir seguretat en el producte, definir molt més els meus principis, els arguments de venda, perquè utilitzo uns materials i unes tècniques concretes, així com veure coses que he de millorar i d’altres que he de potenciar”. Amb la mirada posada en l’aprenentatge i l’adquisició de noves competències, la Susana reconeix que és imprescindible accedir a aquest tipus d’intercanvi amb la ment oberta i descobrir altres maneres de fer les coses “que et permet veure a tu mateixa professionalment des d’una altra perspectiva”.

Actualment un total de 36 països participen al programa Erasmus per a Nous Emprenedors: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Holanda, Hongria, Islàndia, Irlanda, Itàlia, Lituània, Letònia, Luxemburg, Macedònia, Malta, Moldàvia, Montenegro, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Romania, Sèrbia, Suècia i Xipre, a més a més d’Albània, Armènia, Turquia i Ucraïna. L’any 2018 està prevista la incorporació dels Estats Units d’Amèrica, Israel i Singapur.

Més informació sobre el programa Erasmus per a Nous Emprenedors.

Descarrega el PDF.

Close Menu