Skip to main content

El Dia Mundial del Medi Ambient (DMMA)

La sostenibilitat forma part del teu model de negoci?

El DMMA, que es celebra des del dia 5 de juny de 1974, va ser establert per l’Assemblea General de les Nacions Unides en la seva Resolució (XXVII) del 15 de desembre de 1972 i amb la qual es va iniciar la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient Humà d’Estocolm, Suècia.

El Dia Mundial del Medi Ambient té com a objectiu sensibilitzar a la societat en general de la importància que té la seva implicació i les seves accions en la cura del medi ambient.

Si bé, encara hi ha molt camí per recórrer. En els últims anys, es podria dir que la protecció del medi ambient s’ha incorporat a la societat, des de l’educació, les escoles, la llar i a les empreses. Les empreses han començat a entendre que cuidar el medi ambient, no només es fa per complir amb les normatives, sinó per orientar el negoci a l’optimització i l’eficiència en l’ús dels recursos. La sostenibilitat ja no és un concepte relacionat únicament amb els residus i el reciclatge, forma part del model de negoci, ja que les accions respectuoses amb el medi ambient es tradueixen en una reducció de costos. Per exemple, una gestió eficient de l’energia, porta beneficis en els comptes de despeses alhora que ajuda a lluitar contra el canvi climàtic.

La sostenibilitat com a part dels processos de negoci

Moltes empreses ja dissenyen els seus productes considerant no només els processos de producció i obtenció dels mateixos, sinó també considerant què passarà després que el producte acabi la seva “vida útil”. A dia d’avui, ja es consideren les fonts de matèries primeres i d’energia pensant en el medi ambient i en la reducció de residus al màxim possible. Parlem d’economia circular, la sostenibilitat ja és part dels processos de negoci.

Des de l’any 2005, a la Cambra de Comerç de Terrassa disposem de la certificació del sistema de Gestió mediambiental, l’ISO 14000, actualment sota l’ISO 14001:2015.

La institució ha participat en projectes de desenvolupament de RSC (Responsabilitat Social Corporativa) i en diversos projectes de promoció de solucions en l’àmbit de l’eficiència energètica.

Des de l’any 2016, la Cambra forma part de la xarxa d’entitats d’impuls de l’economia circular del Vallès Occidental, la qual es va consolidar amb la signatura de l’Acord Vallès Circular el 19 de juny de 2017, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Aquesta xarxa té com a finalitat treballar conjuntament per a la transformació del model de consum i de producció, articulant processos de millora competitiva en les empreses i de desenvolupament social que generin benestar i limitin l’impacte mediambiental.

A la Cambra també disposem de serveis d’assessorament en matèria de medi ambient, com ara, assessorament en gestió energètica i en ajudes i subvencions per a realitzar millores a les empreses  en aquest àmbit.

Des de la Cambra estem compromesos amb els objectius de l’agenda 2030 de Nacions Unides. Aquesta agenda, formada per 17 objectius i 169 fites de desenvolupament sostenible, busca erradicar la pobresa, combatre les desigualtats i promoure la prosperitat, a més de protegir el medi ambient promovent l’ús racional dels recursos d’aquí al 2030.

D’aquesta manera, des de la Cambra treballem de manera alineada amb aquests objectius i busquem contribuir a crear un futur sostenible, promovent la implicació de tots els actors: del teixit empresarial i de les administracions, i de la societat en general.

Vols més informació? Contacta amb:

Marianella Pereira, mpereira@cambraterrassa.org

Close Menu