Skip to main content

Comunicat de FEMvallès:

EL DEPARTAMENT DE TERRITORI DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA MOSTRA INTERÈS EN LA PROPOSTA D’IMPULSAR DOS NODES FERROVIARIS I UNA XARXA DE BUS RÀPID AL VALLÈS

 Territori proposarà a Adif que FGC assumeixi la construcció i la gestió dels intercanviadors d’Hospital General i Volpelleres a Sant Cugat.

Una nova xarxa d’autobusos establirà línies ràpides entre les dues comarques del Vallès.

Vallès, 22 de març de 2022. A principis de març una delegació de l’Associació femVallès, encapçalada pel seu president Antoni Abad, es va reunir amb el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, per tractar les infraestructures i els serveis de transport públic del Vallès. A la reunió també hi van participar Ramon Talamàs, Manel Larrosa i David Garrofé per part de femVallès i el secretari general del departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font. Entre els temes tractats durant la reunió, els representants de Territori es van mostrar interessats en la proposta de femVallès per desenvolupar dos intercanviadors ferroviaris a Sant Cugat del Vallès (Hospital General i Volpelleres) i el desplegament de la xarxa d’autobusos ràpids “BRCAT” al Vallès.

L’equip del conseller Puigneró es va comprometre a iniciar gestions amb Adif per poder arribar un acord i impulsar des de FGC la construcció i gestió dels dos intercanviadors de línia R8 al seu pas per Sant Cugat del Vallès. Aquests nodes, o també dits intercanviadors, permetran que l’estació
de Volpelleres connecti la línia S2 de FGC (Sabadell-Barcelona) amb l’R8 de Rodalies (Martorell-Granollers) i que l’estació d’Hospital General connecti l’S1 (Terrassa-Barcelona) amb l’R8.

Amb aquests dos nodes es millora la connectivitat de la xarxa, evitant a molts usuaris vallesans haver de desplaçar-se fins a Barcelona per fer transbord. L’R8 és l’única línia del Vallès que no passa per Barcelona, un veritable eix vertebrador de la mobilitat en transport públic del Vallès.
Malgrat l’escassa freqüència d’un tren per hora, és la línia catalana que més ha crescut des de la seva posada en marxa fa una dècada. De 400.000 viatgers el 2011 a passat a 1,2 milions de viatgers l’any 2020. Ni Rodalies, ni FGC, ni el metro han obtingut creixements tan grans.

femVallès reivindica que la millora de freqüències i infraestructura a l’R8 ajuda a treure pressió sobre el centre de Barcelona estalviant els recorreguts que poden utilitzar el corredor prelitoral sense fer més incidència a la banda de mar de la xarxa.

A més d’aquests dos nodes a Sant Cugat, femVallès també ha defensat davant del Departament de Territori la necessitat de desenvolupar els nodes de Riu Sec i Riera de Caldes. Dos intercanviadors que connectarien l’R8 amb les línies R4 (Manresa-Barcelona) i R3 (Puigcerdà-Barcelona). Segons femVallès aquests nodes quedarien en una segona fase d’actuació, perquè són de més complexitat arquitectònica. L’associació considera que el Vallès necessita indefugiblement els quatre nodes, però afirmen que l’èxit que comportarà la implementació dels dos primers ajudarà a impulsar els dos últims.

Gràfic de la línia R8 amb els 4 intercanviadors projectats en blanc per l’Associació femVallès.

L’altra proposta que ha generat l’interès de l’equip de Territori de la Generalitat fa referència al desplegament de la xarxa BRCAT al Vallès, una proposta ideada també per l’Associació femVallès que es recull en el Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV) vigent des de fa un any. Tot i que encara s’han de detallar els traçats i les freqüències, la nova xarxa millorarà considerablement la mobilitat en Transport Públic al Vallès.

El BRCAT es basa en l’establiment de línies d’autobús per cobrir la gran demanda de mobilitat interna del Vallès, connectant ambdues comarques (V. Occidental i V. Oriental) a través de diferents eixos horitzontals i verticals. Aquesta xarxa interurbana connectarà també les principals estacions de tren, alimentant així la xarxa ferroviària i facilitant-hi els transbords.

Gràfic amb la xarxa d’autobusos “Bus Ràpid Vallès” reclamada per femVallès des de 2017.

Descarregar la notícia

Close Menu