Skip to main content

El cicle de jornades virtuals per tractar la gestió d’envasos en clau empresarial, consta de dues sessions i compta amb la col·laboració d’Ecoembes

AHIR VA TENIR LLOC LA PRIMERA SESSIÓ DEL CICLE “GESTIÓ I TRACTAMENT D’ENVASOS EN CLAU EMPRESARIAL”, IMPULSADA PER LA COMISSIÓ D’ECONOMIA CIRCULAR, INDÚSTRIA I COMPETITIVITAT DEL CONSELL DE CAMBRES DE CATALUNYA

“L’economia serà circular o no serà”; així va iniciar Josep Maria Tost, director de l’Agència Catalana de Residus, la seva ponència centrada en el context normatiu europeu, l’avantprojecte de llei estatal i el marc regulador català

En la jornada, també es van abordar els nous requeriments en el reciclatge, la reutilització i les tecnologies disponibles, entre altres

La segona sessió del cicle, “Visió empresarial de la gestió d’envasos”, es durà a terme també en format virtual i tindrà lloc el proper 20 de maig

La Comissió d’Economia Circular, Indústria i Competitivitat del Consell General de Cambres de Catalunya (CGCC) està liderada per la Cambra de Terrassa, en coordinació amb les cambres de Manresa, Tortosa i Valls

Terrassa, 7 de maig de 2021. Ahir es va dur a terme la primera de les dues sessions del cicle virtualGestió i tractament d’envasos en clau empresarial”, organitzat per la Comissió d’Economia Circular, Indústria i Competitivitat del Consell General de Cambres de Catalunya (CGCC), amb la col·laboració d’Ecoembes.

En aquesta primera jornada, anomenada “Legislació d’envasos en clau empresarial”, es van exposar aspectes com el marc normatiu en l’àmbit d’envasos, així com els nous requeriments del reciclatge, la reutilització i les tecnologies disponibles i en desenvolupament, per al tractament dels residus d’envasos.

L’acte, que va ser presentat i moderat pel president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa i de la Comissió d’Economia Circular, Indústria i Competitivitat (CECIC), Ramon Talamàs, va comptar amb els següents ponents: Josep Maria Tost, director de l’Agència Catalana de Residus; Xavier Balagué, director d’Ecoembes a Catalunya; i Frederic Clarens, director de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental (Àrea de Sostenibilitat del centre tecnològic Eurecat).

La Comissió d’Economia Circular Indústria i Competitivitat (CECIC) del CGCC està liderada per Cambra de Terrassa, en coordinació amb les cambres de Manresa, Tortosa i Valls.

“L’economia serà circular o no serà”

Amb aquesta frase, Josep Maria Tost va iniciar la seva ponència centrada en el context normatiu europeu, l’avantprojecte de llei estatal i el marc regulador català. Així mateix, va donar a conèixer les principals claus normatives europees, nacionals i autonòmiques, presents i futures, totes elles enfocades a trobar la solució un cop s’arriba a la fi de la vida útil dels productes.

També es va abordar que, normativament en l’àmbit nacional, el 18 de maig es durà al Congrés de Ministres l’aprovació de la nova llei de residus. En relació amb la llei catalana de gestió de residus, es disposa del text aprovat per l’Agència de Residus i s’està pendent d’aprovació pel nou Govern. Aquesta llei catalana ha de permetre l’adaptació als nous escenaris que està demanant Europa, tals com la reutilització amb la recuperació dels envasos, la utilització d‘elements 100% reciclables i l’ús de materials compostables.

Realitat de la gestió d’envasos domèstics a Catalunya

En una segona part de la sessió, Xavier Balagué va parlar dels models de col·laboració publicoprivats i va presentar els sistemes de gestió dels residus d’envasos. El sistema de gestió de residus ha portat a Catalunya a registrar una mitjana, en termes de quantitats de separació selectiva en contenidors groc i blau, superior a la mitjana estatal. Ecoembes va presentar, així mateix, diferents actuacions que porta a terme com a col·laborador mediambiental: accions de conscienciació, informació i formació, sistematització i divulgació.

 La visió tecnològica per al tractament de residus

Alhora, Frederic Clarens va presentar les tecnologies actuals per al tractament dels residus generats en l’àmbit dels envasos. Va detallar les darreres innovacions en tecnologies que han de fer possible els canvis, així com les pautes que s’han d’establir per alinear els envasos amb els nous requeriments en capacitat de reciclatge, la reutilització i el compostatge. El mercat demana un canvi i l’administració ha de promoure i facilitar al teixit empresarial abordar-lo.

La propera jornada del cicle tindrà lloc el proper 20 de maig

La segona sessió, amb el títol “La visió empresarial de la gestió d’envasos” tindrà lloc el proper 20 de maig, de les 9:30h a les 11:00h i comptarà amb els següents ponents: Maria Martínez-Herrera, responsabilitat i seguretat alimentària d’ASEDAS (Asociació d’empreses de Supermercats), Àlex Brossa, director del Clúster Packaging, Victòria Ferrer, directora del Gremi Recuperació de Catalunya, Carmen Gómez-Acebo, directora sostenibilitat de Coca-Cola European Partners i Joaquim López, director gerent de Bidons Egara. Per a la inscripció a la segona jornada virtual, podeu clicar aquest enllaç.

Descarregar la notícia

Close Menu