Skip to main content

Comerç i llengua

 

La meva àvia, que ja era comerciant, sempre ens deia a les netes, “posar-se darrere el taulell és com entrar a la universitat més gran de la vida”.

Quina raó que tenia. La persona que té un comerç de proximitat ha d’entendre de vendes, de compres, d’administració, de digitalització, de control de magatzem (assignatura de Logística), d’aparadors (assignatura de Màrqueting) i, per descomptat, saber fer anar el drap de la pols i l’escombra. Tot això només a dins la botiga, quan obres la persiana amb el millor dels teus somriures: rebre el client, desitjar-li “bon dia” i demanar-li “en què el pots ajudar” (empatia). Amb el temps vas aprenent si aquella persona que acaba d’entrar està contenta, enfadada, trista i amb ganes de parlar, o si aquell dia està estressada i amb ganes d’enllestir-ho ràpid (assignatura de Psicologia).

I ara arriba el darrer esforç: parlar en català. Després de més de 40 anys de democràcia, encara tenim la nostra llengua sense força, malferida, i necessita que la reanimem. El comerç, sempre a punt, dona aquest cop de mà. A les nostres ciutats, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ofereix la possibilitat de col·laborar amb el programa del Voluntariat per la llengua atenent d’una banda parelles lingüístiques i, de l’altra, alumnes dels cursos de català en les seves pràctiques de llengua oral. Tots els comerços que participem en aquest voluntariat, que a la nostra demarcació són 363 i a tot Catalunya són 4.090, així ho hem fet, ajudant els estudiants a trobar els mots que els faltaven per poder fer la compra o informar-se dels productes (assignatura de Llengua).

El CPNL també impulsa el programa Comerços aprenents per millorar la qualitat lingüística de l’atenció al públic, impartint en els nostres comerços breus sessions de llengua als dependents i dependentes que no parlen català.

Però encara no n’hi ha prou i Òmnium i Tot Sant Cugat han engegat la campanya Aquí atenem en català, que prestigia els establiments que atenen en català els seus clients.

Es diu que una llengua no mor si els que la parlen no deixen de fer-ho i és per això que ens cal donar les gràcies al comerç de proximitat, que, a part de donar servei i vida a pobles i ciutats, ens ajuda mantenir viva la nostra llengua: el català.

Més informació
Close Menu