Skip to main content

“Llamps i trons” en el comerç internacional

El transport marítim internacional està patint una transformació que mai hauríem imaginat arran d’una “tempesta perfecta” que ha estat conseqüència de la pandèmia del coronavirus, la manca de vaixells i també la crisi del canal de Suez el passat mes de març.

El transport  marítim representa gairebé el 90% del transport internacional i es troba en un punt de col·lapse que ha provocat un augment de preus d’un centenar de productes que incideixen directament en els preus del consumidor final.

Des que va començar la pandèmia, no s’ha tornat a la normalitat en el comerç internacional

Des que va començar la pandèmia, no s’ha tornat a la normalitat en el comerç internacional. El transport marítim ha passat a estar en mans de pocs operadors logístics lligat a la reducció del nombre de grans operadors que s’arrossegava des de 2018, ha provocat una situació límit, com la crisi actual en les cadenes de subministrament.

La base del problema no són els contenidors, sinó els grans vaixells de càrrega. L’escassetat d’aquestes grans embarcacions tensionen tota la cadena de subministrament i si no s’incrementen el nombre de vaixells, existeix una acumulació de stock en les diferents plataformes mundials que impossibiliten poder moure tots els contenidors parats arreu del món.

La suma de tots aquests factors ha portat a un augment de costos del transport marítim i la necessitat de reservar-los en un contenidor amb molta antelació.

Estem en un punt de fre en l’economia que afecta totes les esferes

Hem arribat a un punt en la manca de materials per a tota la cadena de producció de les grans empreses, que ens trobem en una situació de fre de l’economia que afecta totes les esferes, des de la fàbrica que produeix, com pel que fa a l’empresa que ven el producte i fins al client final que ha d’esperar per obtenir aquest bé, i que ho farà a un preu molt més alt degut a la inflació

 

Montse Llimós
Àmbit de Promoció internacional de la Cambra
Experta en estratègia d’entrada a mercats internacionals
Tel: 937339833
e-mail: mllimos@cambraterrassa.org
Linkedin

Close Menu