Skip to main content

363 OPORTUNITATS DE NEGOCI EN LES MISSIONS COMERCIALS DE LA CAMBRA DE TERRASSA DINS EL PRIMER QUADRIMESTRE DE 2019

Terrassa, 26 d’abril de 2019. El Marroc, Algèria, Tunísia, Israel, Mèxic, Panamà, Costa Rica i la República Dominicana han estat els mercats de destí de les quatre missions comercials de prospecció comercial organitzades per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa dins el primer quadrimestre de l’any. Una trentena d’empreses han participat en les accions de prospecció comercial internacional, les quals han desenvolupat un programa de visites que ha generat un total de 363 oportunitats comercials.

Respecte a l’àmbit de la prospecció de mercats, en el transcurs de l’any 2018, un total de 9 missions comercials promogudes i organitzades per la Cambra de Comerç de Terrassa van generar fins a 700 oportunitats de negoci a 25 mercats internacionals per a més 85 empreses, unes xifres que es mantenen de forma estable en els darrers anys, si bé la participació d’empreses va incrementar un 21% respecte a l’any 2017.

Marroc, Algèria i Tunísia, destins de la missió comercial realitzada per la Cambra del 30 de gener al 8 de febrer de 2019, són mercats del nord d’Àfrica que ofereixen una alta potencialitat comercial i esdevenen molt atractius per a les exportacions de les empreses, especialment fabricants de béns d’equipament i de consum. La seva situació geogràfica els confereix d’un molt bon posicionament. Es tracta de mercats oberts que, amb una balança comercial deficitària, els situa com a països importadors amb una alta dependència dels mercats exteriors, amb la Unió Europea com a principal soci comercial.

Israel, un altre dels mercats que ha abordat la Cambra, en la missió comercial duta a terme del 18 al 22 de febrer, és la quarta economia d’orient mitjà. Amb un creixement econòmic del 3,3% té un dels nivells de vida més elevats de la regió i compta amb una economia diversificada i tecnològicament avançada. El país compta amb més de 4.000 start-ups tecnològiques i s’ha situat com el país amb la major concentració d’innovació tecnològica del món. Les indústries d’alta tecnologia (aeronàutica, electrònica, telecomunicacions, programari, biotecnologia) representen aproximadament el 40% del PIB. Alguns sectors que ofereixen més oportunitats són l’agrotecnologia i les tecnologies de l’aigua, alimentació i productes gurmet, automoció, energia, indústria 4.0 i impressió 3D, metal·lúrgia i components metàl·lics de precisió, les TIC i components elèctrics i construcció.

Del 3 al 7 de març, la Cambra va acompanyar a les empreses a Mèxic, país considerat com la plataforma d’entrada al continent americà. Aquest és un mercat d’alta potencialitat inversora i de negocis. Amb un acord de lliure comerç amb la Unió Europea, és el segon país destinatari de les exportacions espanyoles al continent americà. Reconegut per la seva capacitat per generar indústria avançada amb productes d’alta tecnologia, el país és considerat una de les regions més competitives per a la inversió productiva a nivell internacional. Mèxic és avui líder en el sector de l’automoció i un dels principals proveïdors de la indústria aeroespacial. En l’àmbit de les tecnologies de la informació, és considerat també el 4t millor destí de desenvolupament de software al continent americà. Mèxic, que és el segon mercat més gran d’Amèrica Llatina, destaca especialment per les oportunitats de negoci en els sectors de l’alimentació, el transport, l’automoció, la maquinària, el packaging i la salut i els equipaments mèdics.

Missió comercial a Panamà, Costa Rica i la República Dominicana

La institució va acompanyar a 10 empreses de diferents sectors (sector vitivinícola, indústria càrnia, brioixeria congelada, edulcorants, contenidors per a bugaderies industrials, mobiliari exterior, equipaments làser per a finalitats mèdiques i estètiques, indústria del filferro, decoració i formació en temes logístics) en la missió comercial a Panamà, Costa Rica i la República Dominicana, organitzada del 3 al 12 d’abril, en la que van poder establir més de 140 reunions de negoci.

Panamà, ofereix una posició geoestratègica especialment privilegiada per la connexió entre els oceans Atlàntic i Pacífic a través del Canal de Panamà, que l’ha portat a convertir-se en un potent hub d’empreses. Amb una de les economies més estables de l’Amèrica Central, Panamà ha experimentat un creixement del PIB a un ritme superior al 5% anual, concentrat sobretot a la capital. Es tracta d’un mercat amb una alta demanda de béns d’equip i la maquinària per a la construcció i obra pública, tecnologia, equips per al sector portuari i de serveis logístics i, en relació als béns de consum, ofereix oportunitats en els sectors de l’alimentació, tèxtil-confecció, electrònica i les TIC. Costa Rica, per la seva part, és una de les democràcies més consolidades d’Amèrica i amb un clima d’inversió molt favorable gràcies a l’estabilitat política. Amb una proposta turística centrada en el patrimoni natural, l’ecoturisme i la sostenibilitat, el país compta amb un dels sectors industrials de la regió centreamericana, especialitzat en agroindústria i manufactura lleugera (electrònic a i dispositius mèdics). Malgrat que l’any 2018 el país ha hagut d’afrontar una notable desacceleració econòmica, es preveu una fase de recuperació per als propers tres anys amb la implementació d’ambiciosos projectes de país de caràcter multisectorial que requerirà un increment de la demanda en l’àmbit de la maquinària, equips i material per als sectors de la construcció, indústria electrònica i la indústria agroalimentària, així com en l’àmbit de les solucions de manteniment i eficiència energètica sostenible. Finalment, la República Dominicana ofereix un escenari de creixement sostingut gràcies a l’estabilitat institucional i a l’existència de sectors rellevants que han experimentat un creixement notable en els darrers anys. Considerada la primera destinació turística del Carib, el turisme s’ha convertit en el motor de l’economia del país amb el desenvolupament mantingut de noves infraestructures relacionades que generen moltes oportunitats a les indústries auxiliars. Al mateix temps, la seva condició de Hub del Carib per al muntatge i acabat de producte amb destinació a la Zona NAFTA, posiciona el país com a referent en l’àmbit industrial.

12 nous mercats internacionals fins a finals d’any

Abans de tancar el segon trimestre de l’any, la Cambra organitzarà dues missions comercials de prospecció a cinc mercats internacionals: Hongria i República Txeca (del 16 al 21 de juny) i Letònia, Lituània i Bielorússia (del 30 de juny al 6 de juliol). Per al segon semestre de 2019, l’entitat cameral té previst una pla de visites de prospecció comercial a set mercats més: Emirats Àrabs Units, Kuwait i Bahrain, Jordània i el Líban i Moscou i St. Petersburg.

A més a més d’informació dels mercats, la Cambra de Terrassa proporciona a les empreses interessades una anàlisi del potencial dels seus productes o serveis envers els mercats de destí de les missions comercials, així com indicacions sobre la cultura de negoci de cada país.

Serveis de prospecció internacional a mida

Si bé les missions comercials són una eina de promoció molt eficaç per a les empreses interessades en explorar nous mercats de dificultós accés, la Cambra de Terrassa també ofereix serveis a mida per a empreses que volen una estratègia internacional individualitzada. L’entitat organitza les agendes de negoci arreu del món, la definició d’estratègies d’entrada a diferents mercats, l’anàlisi dels mercats prioritaris on exportar un producte en concret i la provisió d’un ampli ventall de formació en l’àmbit de la internacionalització.

Programes de suport a la internacionalització

Així mateix, la Cambra treballa estretament amb altres entitats per oferir suport a empreses de les diferents localitats de la seva demarcació territorial. Des de fa més de sis anys, la institució coopera amb l’Ajuntament de Rubí i alhora, aquest any ha tancat el segon acord de col·laboració amb l’Ajuntament de Terrassa cofinançant projectes per a 12 empreses de la localitat que vulguin millorar el seu procés d’exportació.

Es tracta del Programa de Suport a la Internacionalització d’Empreses de Terrassa, adreçat tant a empreses que es troben en procés d’internacionalitzar-se com a aquelles que ja tenen experiència exportadora. Per poder participar en aquest programa, les empreses hauran d’inscriure’s fins al 30 d’abril de 2019. Les candidatures presentades s’analitzaran en el marc d’un comitè de treball i es donaran a conèixer aquelles que hagin estat seleccionades a finals de maig.

Descarregar notícia (PDF).

Close Menu